Aandeel van deltavariant zal volgende week boven de 20 procent liggen
Steven Van Gucht. Foto: belga

Het aantal nieuwe besmettingen per dag duikt onder 400. Dat is goed nieuws. Viroloog Steven Van Gucht waarschuwt wel voor de deltavariant, die steeds dominanter wordt. ‘Europese landen moeten massaal blijven inzetten op vaccinatie’, zei hij op de persconferentie van het Crisiscentrum.

De deltavariant is steeds prominenter aanwezig onder de Belgische bevolking. Dat blijkt uit de cijfers van Sciensano. De (Britse) alphavariant is momententeel met 71 procent nog steeds de dominante variant, maar is wel duidelijk op zijn retour. De (Indiase) deltavariant is duidelijk aan een opmars bezig. Vorige week ging het om 6,1 procent van de besmettingen, deze week is dat gestegen tot 15,7 procent van alle besmettingen.

Broos evenwicht

Viroloog Steven Van Gucht: ‘We verwachten dat hij volgende week ruim de 20 procent zal overschrijden. Het absoluut aantal besmettingen met de deltavariant blijft voorlopig relatief stabiel en laag. Dat komt door de algemene daling in het aantal besmettingen. Het blijft belangrijk om dat broze evenwicht te bewaren. Dat kan alleen als we de basisregels blijven respecteren.’

Nieuwe cijfers van het Europese centrum voor ziektecontrole en preventie (ECDC) waarschuwen voor de opmars van de deltavariant. In een nieuw evaluatierapport over de verspreiding ervan stelt het ECDC dat de variant tegen begin augustus verantwoordelijk zal zijn voor 70 procent van alle nieuwe besmettingen in de EU. Tegen eind augustus kan dat 90 procent zijn.

In Groot-Brittannië zorgde de razendsnelle verspreiding van de deltavariant ervoor dat de langverwachte versoepelingen van 21 juni werden uitgesteld naar 19 juli. Het Verenigd Koninkrijk zette nochtans snel in op massale vaccinatie: meer dan 45 procent van de ­bevolking heeft al twee inentingen achter de rug. De Britten hanteerden wel een vaccinatiestrategie waarbij zo veel mogelijk mensen een eerste prik kregen, waarbij de tweede prik mogelijk later kwam. Ondertussen blijkt dat een enkele prik vaak een verminderde bescherming biedt tegen de deltavariant. Ook in Portugal gaan hoofdstad Lissabon en andere toeristische streken vanaf dit weekend opnieuw in lockdown door de snelle opmars van de deltavariant.

Tegen eind augustus tot 90 procent van alle besmettingen

Het rapport stelt ook dat een verdere versoepeling van de maatregelen tijdens de zomermaanden kan leiden tot een aanzienlijke toename van het aantal besmettingen, ziekenhuisopnames en sterfgevallen tegen het einde van de zomer. Steven Van Gucht: ‘We blijven de boodschap herhalen: blijf voorzichtig zolang u niet volledig gevaccineerd bent’.

Er is ook goed nieuws in het rapport. Een vierde golf kan vermeden worden als een aantal maatregelen behouden blijft en de vaccinatiegraad snel verder verhoogt. Maar dan moeten alle Europese landen hier maximaal op inzetten. Het ECDC bevestigt dat een volledige vaccinatie ook goed beschermt tegen de deltavariant. Die immuniteit is er wel pas twee weken na de laatste prik. Van Gucht: ‘Een snelle vaccinatiecampagne en hoge vaccinatiegraad zijn de beste bescherming tegen de pandemie.’

Zo heeft het coronavirus zich de voorbije maanden verspreid:

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in