camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Zomeragenda FILM 

Plakken in het pluche: een vakantie vol filmtips

zaterdag 26 juni 2021 om 3.25 uur

Gewoonlijk last de filmwereld een lange zomerpauze in, maar niet dit jaar. En met een zeug als superheld, koekjes bakkende cowboys en groene ridders wordt het een heuse trip.

The green knight: ridderfilm klopt op de poorten van Hollywood. rr

Minari

Wat? Drama over een Koreaanse familie die er wat van probeert te maken op het Amerikaanse platteland van Arkansas. Zo simpel, maar zo treffend.

Ga kijken, want regisseur Lee Isaac Chung inspireerde zich op zijn eigen kindertijd als migrantenzoon in de VS en maakte er een verdomd mooie film van. Het is wel degelijk toegelaten om in hoge nood je tranen op te vangen in je mondmasker. Werkt als een derde dosis.

Vanaf 30 juni

Petite maman

Wat? Een meisje ontdekt bij het spelen in een bos een leeftijdsgenootje. Het blijkt haar eigen moeder te zijn.

Ga kijken, want tijdreizen was nog nooit zo fragiel en emotioneel. Dit is Back to the future, maar dan door de regisseuse van Portrait de la jeune fille en feu, Céline Sciamma. Virtuoos.

Vanaf 30 juni

In the heights

Wat? Een verfilming van de gelijknamige musicalhit van Lin-Manuel Miranda, die eerder al scoorde met Hamilton.

Ga kijken, want de film werd in de VS eerst bedolven onder lof van de recensenten – en vervolgens onder kritiek van mensen die vonden dat de Latijns-Amerikaanse community van New York geen eer is gedaan. Slechts één uitweg uit de controverse: zelf gaan kijken.

Vanaf 7 juli

Black widow

Wat? Een superheldenfilm. Tja.

Ga kijken, want het is wel de superheldenfilm van Scarlett Johansson en haar personage uit het Marvel-universum. Bovendien is de film geschreven door Jac Schaeffer, bedenkster van de geflipte Marvel-serie Wandavision.

Vanaf 7 juli

First cow: een western met een zachtaardige twist. rr

First cow

Wat? Een western over twee mannen met snode plannen en een koe in het Oregon van de 19de eeuw, tussen de ­pioniers en pelsjagers.

Ga kijken, want in plaats van banken te overvallen of indianen te mollen gaan deze twee mannen … koekjes bakken. Regisseuse Kelly Reichardt schept heerlijk sfeer en kent Oregon als haar broekzak – het is het decor van al haar films, van Old joy tot Meek’s cutoff. Bovenal geeft ze het westerngenre een verdiende, zachtaardige twist. Mannen kunnen ook zacht zijn als koekjesdeeg.

Vanaf 28 juli

The green knightrr

The green knight

Wat? Een boekverfilming die meer dan zes eeuwen in de maak is, op basis van de 14de-eeuwse ridderroman Sir Gawain and the green knight.

Ga kijken, want Hollywood leek de ridderfilm te hebben opgegeven, maar dat was buiten David Lowery gerekend, die hiermee zijn magnum opus hoopt af te leveren, acht jaar na zijn doorbraak met Ain’t them bodies saints. Dat het iets aparts wordt, blijkt alleen al uit de keuze voor de hoofdrolspeler: de onvol­prezen Engelse acteur Dev Patel speelt Sir Gawain, ridder van de ronde tafel.

Vanaf 4 augustus

Gunda

Wat? Een soort superheldenfilm, maar dan met een zeug en haar biggetjes als de sterren, en bijrollen voor twee koeien en een kip met één poot.

Ga kijken, want de Russische filmmaker Viktor Kossakovski zette zijn camera ­radicaal op de knorrende en kakelende medebewoners van deze planeet en het resultaat is een van de meest bejubelde documentaires van de voorbije jaren.

Vanaf 11 augustus

The assistant

Wat? Een dag in het leven van een assistente van een filmproducer die zijn boekje te buiten gaat.

Ga kijken, want deze film werd aangekondigd als de eerste MeToo-film en een directe reactie op het schandaal van filmproducer Harvey Weinstein. Bovenal is het een subtiel, treffend drama over de manieren waarop het moderne bedrijfsleven vernietigend is voor mensen en dan vooral voor jonge vrouwen.

Vanaf 25 augustus

Candyman

Wat? Iemand heeft weer vijf keer het woord ‘candyman’ in de spiegel gezegd, zeker? Het gevolg is een sequel op de horrorfilm uit 1992.

Ga kijken, want het scenario is van ­Jordan Peele, die met Get out en Us het horrorgenre in een nieuwe plooi legde en bewees dat ideeën minstens zo angstaanjagend zijn als bloed en gruwel. De hoofdrol is overigens voor op­komend talent Yahya Abdul-Mateen II, die alleen al voor zo’n naam een standbeeld verdient.

Vanaf 25 augustus

De podcasts van De Standaard