Tegen 2026 moeten alle nieuwe bedrijfswagens emissievrij zijn om nog fiscaal voordelig te zijn. Hoe zit dat precies? En is het interessant om vandaag al te kiezen voor een (deels) elektrische bedrijfswagen?

De kogel is door de kerk. De federale overheid wil het wagenpark drastisch vergroenen en ziet in de bedrijfswagen de ideale motor om dit doel te realiseren. Wie vanaf 2026 een nieuwe bedrijfswagen kiest én wil genieten van de fiscale aftrekbaarheid, moet kiezen voor een emissievrij model. In de praktijk betekent dit een auto op elektriciteit of (minder vaak voorkomend) waterstof. Auto’s die wel nog CO2 uitstoten, zijn niet meer aftrekbaar. Uitstootvrije auto’s blijven 100 procent aftrekbaar als je ze voor 2027 bestelt en daarna daalt het percentage geleidelijk (van 95 procent in 2027 naar 67,5 procent in 2031).

Dat klinkt misschien als verre toekomstmuziek, maar is voor fleetrijders al heel dichtbij aangezien de contracten doorgaans lopen op vier of hooguit vijf jaar. De toekomst van de bedrijfswagen is dus duidelijk elektrisch. Maar loont het de moeite om nu al over te schakelen?

Zuiver elektrische modellen

Er verschijnen steeds meer elektrische modellen die interessant zijn als bedrijfswagen en door hun gunstige fiscaliteit bereikbaarder zijn voor een groter publiek. Kijk bijvoorbeeld naar Kia, met de elektrische cross-overs e-Niro en e-Soul, die allebei al een toonaangevend rijbereik bieden van meer dan 450 kilometer. Daar komt nu ook de nieuwe EV6 bij, een elektrische cross-over met maximaal 528 kilometer rijbereik. Het is dus perfect mogelijk om nu al helemaal elektrisch te rijden.

De elektrische bedrijfswagen: alles wat je moet weten
Foto: Kia

Plug-in interessant tot 2026

Aangezien de grote veranderingen pas in 2026 ingaan en ook al is er een ‘uitdoofregeling‘ voor niet-emissievrije voertuigen tot maximaal 75 procent in 2025, toch blijft de plug-inhybride een uitstekende keuze vanuit fiscaal oogpunt. Je geniet nu net als bij een elektrische wagen nog van 100 procent aftrekbaarheid, op twee voorwaarden. Ten eerste moet de batterijcapaciteit minstens 0,5 kWh per 100 kilogram voertuiggewicht bedragen. Ten tweede moet de CO2-uitstoot onder 50 g/km blijven. Alle plug-inhybrides van Kia voldoen aan deze voorwaarden. Je kunt er nu al kiezen uit de Niro, XCeed, Ceed SW en gloednieuwe Sorento. Die laatste biedt zelfs zeven zitplaatsen, wat uitzonderlijk is voor een plug-inhybride. Rijd je liever met een milde hybride, zelfopladende hybride, benzine of diesel? Hun aftrekbaarheid ligt sinds 2020 wat lager, maar ze blijven aftrekbaar tot 2026 wanneer je een nieuwe bedrijfswagen bestelt.

Het aftrekpercentage wordt bepaald op het moment van de aankoop en is niet alleen van toepassing op de aankoopprijs, maar ook op de andere kosten (brandstof, onderhoud, herstellingen, …) van jouw bedrijfswagen. Bij een plug-inhybride kun je dus ook de brandstof helemaal in kosten brengen, al verandert dit voor nieuwe plug-inhybrides vanaf 2023. Wat niet verandert, is het lage voordeel alle aard (VAA) waarvan je kunt genieten als werknemer met een elektrische of plug-inhybride bedrijfswagen.

Laadpaal

Wie elektrisch rijden zegt, denkt natuurlijk ook aan de laadmogelijkheden. Bedrijven kunnen de aankoop en installatie van een eigen laadpaal fiscaal aftrekken. Meer nog: van 1 september 2021 tot en met 31 december 2022 zijn laadpalen zelfs 200 procent aftrekbaar, al moeten ze dan wel publiek toegankelijk zijn. Zo wil de federale overheid ervoor zorgen dat de laadinfrastructuur op korte termijn sterk groeit.

Nieuwe elektrische Kia’s

Kiezen voor een (deels) elektrische bedrijfswagen heeft veel voordelen. Kia is er alvast helemaal klaar voor en biedt vandaag al een ruim gamma van geëlektrificeerde modellen. Nu al biedt Kia zes verschillende modellen die 100 procent fiscaal aftrekbaar zijn. Tegen 2026 lanceert dit vooruitstrevende merk zeven nieuwe, volledig elektrische voertuigen. De nieuwe EV6, waarvan de eerste exemplaren in oktober 2021 geleverd worden bij de officiële Kia-dealers, geeft het startschot voor dit offensief. Daar hoort ook een nieuwe merkslogan bij: Movement that inspires. Via zijn producten en diensten wil Kia je inspireren. En beweging ligt nu eenmaal aan de basis van de menselijke ontwikkeling.

Wil jij de stap zetten naar een elektrische bedrijfswagen?
Bij Kia zit je goed »

De elektrische bedrijfswagen: alles wat je moet weten
Foto: Kia