Gent inviteert eerste 16-jarigen voor prik
Themabeeld. Foto: Marc Herremans / Mediahuis

Voor het eerst werden donderdag in Gent 18- tot 22-jarigen uitgenodigd voor hun vaccinatie in Flanders Expo. Over enkele dagen al volgen de 16- tot 18-jarigen.

‘Er zijn ons de jongste tijd veel vaccins beloofd en we hebben massaal jonge mensen uitgenodigd’, zegt Rudy Coddens, schepen van Gezondheid (Vooruit). ‘Maar we merken dat mensen langer wachten om hun afspraak te bevestigen, omdat de tweede inenting in hun vakantie valt. Voor de komende dagen zijn er daardoor nog heel wat lege tijdvensters.’

De stad en de eerstelijnszone hebben daarom beslist om zo veel mogelijk Gentenaars uit te nodigen voor vaccinatie. ‘Donderdag (gisteren, red.) zijn we begonnen met het uitnodigen van 18- tot 22-jarigen’, zegt Coddens. ‘De volgende dagen komen daar de 16- tot 18-jarigen bij. Zij mogen alleen Pfizer krijgen en daarvan zijn veel dosissen beschikbaar.’

Alle Gentenaars van 23 jaar en ouder zijn ondertussen al aan de beurt gekomen om hun afspraak vast te leggen. Tegen het einde van de maand zou dan iedereen die zich kan en mag laten vaccineren, een uitnodiging moeten hebben ontvangen.

De stad en de eerstelijnszone maken ook het inplannen van een tweede afspraak flexibeler. Gentenaars kunnen voortaan uit meer data kiezen en ook makkelijker hun afspraak telefonisch verplaatsen via de vaccinatielijn.

‘Bevestig dus zeker je eerste afspraak, ook als je daarna vakantieplannen hebt’, zegt Coddens. ‘Ook Gentenaars die om allerlei redenen hun tweede afspraak hebben gemist, of die hun eerste prik hebben geweigerd, kunnen contact opnemen voor een inhaalmoment.’

70 procent gevaccineerd

Voor volgende week zijn 32.000 vaccins beschikbaar, voor de week erna voorlopig 22.000. Vanaf 5 juli staan vooral afspraken voor tweede prikken gepland. Na de grote versnelling in de vaccinatiecampagne van de voorbije weken is woensdag de kaap gerond van 70 procent volwassen Gentenaars met een eerste dosis. 37 procent werd al volledig gevaccineerd.

Voor Gentenaars met buitenlandse reisplannen werd ook de testcapaciteit van de testcentra uitgebreid. Bij het AZ Sint-Lucas werd bijvoorbeeld een nieuw testcentrum geopend. Wie geen symptomen heeft en op vakantie wil vertrekken, kan er zich de hele zomer laten testen. Wekelijks kunnen 1.000 mensen worden getest.