De instorting van een appartementsgebouw van twaalf verdiepingen nabij Miami Beach, in Florida, heeft aan zeker vier mensen het leven gekost. Over 159 anderen is er vrijdag nog geen nieuws. Dat heeft de burgemeester van Miami-Dade County bekendgemaakt. Intussen zijn ook beelden opgedoken van het moment waarop het gebouw instortte.

Bijna dertig uur na de instorting van het flatgebouw in het Amerikaanse Surfside werden vier lichamen geborgen, maar tientallen reddingswerkers zijn nog steeds op zoek naar overlevenden tussen puin van een appartementsgebouw, dat gisterennacht deels instortte als een kaartenhuisje.

‘Het aantal mensen waar we geen nieuws van hebben is gestegen naar 159 personen’, zei Daniella Levine Cava, burgemeester van Miami Dade County. ‘Ik wil heel duidelijk zijn over de cijfers. Ze zijn nog erg flexibel. We blijven ze updaten. De reddingswerkers hebben de nacht door gewerkt. We hebben nog steeds hoop mensen levend terug te vinden.’

Reddingswerkers proberen onder meer via de ondergrondse parking mensen te lokaliseren. Volgens de lokale autoriteiten zou de reddingsactie een hele week kunnen duren. Er worden honden, audioapparaten en kleine camera’s gebruikt. De regen bemoeilijkt de reddingsoperatie, en intussen is het er ook opnieuw nacht geworden.

De gouverneur van de staat Florida, Ron DeSantis, riep de noodtoestand uit om hulp en middelen vrij te maken. Hij zei dat hij zich ‘op slecht nieuws’ voorbereidde. President Joe Biden heeft het federale agentschap voor rampenbestrijding (Fema) ingeschakeld.

Over de oorzaak van de instorting is nog niets geweten. Het gebouw dat instortte is een appartementencomplex van twaalf verdiepingen met uitzicht op zee. Het ligt vlakbij het strand en staat bekend als Champlain Towers. Het werd gebouwd in de jaren tachtig en bestaat uit meer dan honderd appartementen.