Giuliani is advocatenlicentie kwijt na leugens over verkiezingsresultaten VS
Rudy Giuliani. Foto: epa-efe

Een gerechtshof in New York heeft de licentie ingetrokken van Rudy Giuliani, de raadsman van Donald Trump, wegens zijn rol in de verspreiding van onwaarheden over de resultaten van de presidentsverkiezingen van 2020 in de Verenigde Staten.

Giuliani heeft ‘in zijn hoedanigheid van advocaat van de vroegere president en van het campagneteam van Trump, in verband met diens mislukte poging tot herverkiezing in 2020, aantoonbaar valse en misleidende uitspraken gedaan tegenover rechtbanken, parlementsleden en het publiek’, klonk het donderdag in de motivatie van het hof van beroep in New York.

• Orde van advocaten start procedure om Giuliani te schorsen als lid

Het gedrag van de 77-jarige advocaat brengt het openbare belang in gevaar, zodat een intrekking van de licentie gerechtvaardigd is totdat er een einde komt aan de handelwijze, aldus het hof. De maatregel geldt in de staat New York.

• Politie valt binnen bij Rudy Giuliani

Zonder daarvoor bewijzen aan te brengen, beweerde de advocaat en vroegere burgemeester van New York steeds weer dat de Democratische Partij bij de presidentsverkiezingen stemmen gestolen had en dat Trump daardoor verloren had van Joe Biden.