Brief van 17 Europese leiders over Pride Day: ‘Principe van non-discriminatie is fundament van EU’
Foto: REUTERS

In een gezamenlijke brief herhalen 17 EU-leiders, onder wie onder meer Angela Merkel, Alexander De Croo en Emmanuel Macron, het belang van het verbod op discriminatie op basis van seksuele oriëntatie als fundament voor de Unie.

28 juni is het de internationale Pride Day en het is meteen ook de aanleiding voor een gezamenlijke brief van 16 Europese regeringsleiders en staatshoofden, gericht aan commissievoorzitter Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Raad Charles Michel en de Portugese premier António Costa, huidige voorzitter van de EU-raad van ministers.

Ook de Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz heeft zich inmiddels aangesloten, waardoor het aantal ondertekenaars op 17 komt.

De leiders benadrukken dat ‘in het licht van de huidige bedreiging van de fundamentele rechten - in het bijzonder het principe van non-discriminatie op basis van seksuele oriëntatie - wij het belang willen onderstrepen van onze fundamentele, gezamenlijke waarden, opgesomd in artikel 2 van het Europese Unieverdrag’. Die principes vormen volgens de leiders het fundament van de EU.

De bedreiging wijst naar de Hongaarse wetswijzigingen die de ‘promotie’ en informatie over homoseksualiteit en transseksualiteit aan kinderen verbieden.

Lees de brief hieronder.