Emma Meesseman leidt Belgian Cats na thriller tegen Rusland naar halve finales op EK basketbal
Foto: BELGA

Ze moesten er hard voor knokken, maar de Belgian Cats hebben zich geplaatst voor de halve finales van het EK.

In een bijzonder spannende kwartfinale waren onze basketbalvrouwen met 85-83 te sterk voor Rusland. Emma Meesseman was alweer on fire met 33 punten, terwijl Julie Allemand de winnende tweepunter maakte met nog vijf seconden op de klok.

Zaterdag om 21 uur speelt de selectie van bondscoach Philip Mestdagh om een finaleplaats tegen Servië. In de andere halve finale staat Wit-Rusland tegenover Frankrijk. De eindfase van het EK wordt in Valencia afgewerkt.

België is meteen ook zeker van deelname aan de kwalificatietoernooien voor het WK van 2022 in Australië. Die is weggelegd voor de top zes van het toernooi.

De Belgian Cats hadden zich rechtstreeks voor de kwartfinales geplaatst door groep C te winnen. Ze begonnen met verlies tegen Bosnië-Herzegovina (70-55) maar wonnen daarna van Slovenië (92-57) en Turkije (63-61). Rusland werd tweede in zijn groep achter Frankrijk en moest eerst een barrage spelen tegen Slovenië (93-75).

In 2017 veroverden de Belgische vrouwen EK-brons in Praag, in 2019 moesten ze zich in Belgrado met een vijfde plaats tevredenstellen.