Verbod op verkoop van alcohol op locaties van Olympische Spelen
Het nieuwe Olympisch Stadion van Tokio. Foto: reuters

Er zullen geen alcoholische dranken worden verkocht op de locaties waar de Olympische Spelen komende zomer (23 juli-8 augustus) plaatsvinden. Dat maakte Seiko Hashimoto, de voorzitter van het organisatiecomité, woensdag bekend.

Met het verbod op de verkoop van alcohol hoopt het comité zorgen van het publiek weg te nemen of de Spelen wel ‘veilig’ kunnen worden georganiseerd. Bij (kleinere) sportevenementen die momenteel in Japan plaatsvinden, mag er wel alcohol geconsumeerd worden.

De alcoholverkoop in en rond Tokio is sowieso al beperkt, omdat gezondheidsfunctionarissen waarschuwen dat het vermoedelijke bijkomstige nauwe contact, luide praten en samenkomen in cafés de verspreiding van het coronavirus verder kan bevorderen. Hashimoto voegde eraan toe dat het Japanse drankenconcern Asahi Breweries, een van de grote sponsoren van de Spelen, het eens was met de beslissing.

Maandag maakte het comité bekend dat er in de stadions maximaal 10.000 toeschouwers aanwezig mogen zijn, alleen Japanse fans krijgen toegang. De Japanse premier Yoshihide Suga kan dat aantal toeschouwers echter niet garanderen, omdat het nog altijd mogelijk is dat het land opnieuw de noodtoestand moet uitroepen voordat de Spelen openen op 23 juli. Veel Japanners zijn sceptisch om de Spelen, ook zonder toeschouwers, door te laten gaan vanwege de pandemie.

Niet juichen of knuffelen

Ook meer gebruikelijke dingen zijn tijdens de wedstrijden absoluut niet toegestaan, zo liet de organisatie verder weten. Knuffelen, juichen, het vragen om handtekeningen, alles wordt verboden. ‘In Europa zien we nu al dat sportevenementen in complete volksfeesten veranderen’, aldus Hashimoto. ‘Bij ons is dat nog niet aan de orde. Japan is helaas nog niet zover.’

Bij binnenkomst wordt gekeken of de toeschouwers een verhoogde temperatuur hebben. Bij een temperatuur van meer dan 37,5 graden zal hen de toegang ontzegd worden. Ook zijn ze verplicht mondmaskers te dragen en wordt met klem verzocht na afloop rechtstreeks naar huis te gaan.

De 56-jarige Hashimoto nam in de jaren ‘80 en ‘90 deel aan vier Olympische Winterspelen als schaatsster. Ze won een bronzen medaille op de Spelen van Albertville in 1992. Hashimoto nam ook deel aan drie Olympische Zomerspelen als baanwielrenster. Tot februari was ze minister in de Japanse regering.