Londen ontkent Russische waarschuwingsschoten tegen Brits marineschip op Zwarte Zee
De HMS Defender. Foto: REUTERS

Rusland heeft ‘waarschuwingsschoten’ afgevuurd tegen een torpedojager van de Brits marine op de Zwarte Zee, veertig kilometer uit de kust van de door Moskou geannexeerde Krim, zo heeft het ministerie van Defensie in Moskou woensdag gemeld. Het Verenigd Koninkrijk heeft de beweringen van Rusland verworpen.

Volgens Moskou had het Britse schip HMS Defender de maritieme grenzen geschonden. Het voer bij Kaap Fiolent, circa dertien kilometer ten zuiden van Sebastopol, drie km diep in ‘Russische territoriale wateren’, meldde het staatspersbureau Sputnik News op gezag van het ministerie.

Terwijl er westerse militaire manoeuvres aan de gang waren, kreeg de Britse oorlogsbodem de waarschuwing dat er dodelijk geweld aan te pas zou komen bij het schenden van de ‘Russische territoriale wateren’. Maar de waarschuwing bleef zonder gevolg.

Een gevechtsvliegtuig van het type Su-24 loste dan enkele namaakbommen op het traject dat het schip zou volgen en een grenspatrouilleschip loste waarschuwingsschoten om de Defender te dwingen de ‘territoriale wateren’ te verlaten. Wat het schip ook deed.

Na het incident heeft het Russische ministerie van Defensie de militaire attaché van de Britse ambassade in Moskou ontboden, aldus Sputnik News.

Het Verenigd Koninkrijk heeft de beweringen van Rusland verworpen. Het Britse ministerie van Defensie zei dat er ‘geen waarschuwingsschoten zijn afgevuurd’ op de torpedojager.