99-jarige opgepakt na verdacht overlijden in woonzorgcentrum
Wzc Destelbergen. Foto: carlo coppejans

Het parket van Oost-Vlaanderen onderzoekt een verdacht overlijden van een man in een woonzorgcentrum in Heusden bij Destelbergen in Oost-Vlaanderen. Een andere bewoner wordt verdacht van moord en is opgepakt. Het zou gaan om de oudste gedetineerde ooit in ons land, meldt Belga.

‘Het parket vorderde de onderzoeksrechter, die ter plaatste ging, in het gezelschap van de wetsarts, het afstappingsteam en het labo. Er werd een verdachte opgepakt. Het gaat om een bewoner van het woonzorgcentrum. De man werd maandagavond voorgeleid voor de onderzoeksrechter in Gent. Hij werd aangehouden en overgebracht naar de gevangenis’, meldt het parket, dat geen verdere details geeft.

De 99-jarige verdachte zou de man met een kussen verstikt hebben, hoorde nieuwsagentschap Belga. Het gaat voor zover bekend om de oudste gedetineerde ooit in ons land. Het slachtoffer was 75 jaar oud, stellen de nabestaanden van de man. Volgens de familie was hij waarschijnlijk een willekeurig slachtoffer, omdat hij de verdachte niet kende. De verdachte zou nog niet zo lang in het rusthuis verblijven. Hij zat bovendien op een andere afdeling dan het slachtoffer.

Bewoners krijgen psychologische begeleiding

‘Het personeel van het woonzorgcentrum is op een heel serene manier omgegaan met de feiten’, zegt burgemeester Elsie Sierens van Destelbergen. ‘Ik wil hen daarvoor bedanken en ik wil mijn diep medeleven betuigen met de familie. Het is onwezenlijk dat zoiets kan gebeuren. Niemand hoort zijn familielid op die manier te verliezen. De eerste uren van het onderzoek waren cruciaal en in overleg met het parket kon geen informatie vrijgegeven worden. We moeten het onderzoek nu afwachten om zicht te krijgen op wat er juist gebeurd is.’

De bewoners en medewerkers van het rusthuis krijgen psychologische begeleiding. ‘De begeleiding is nodig want het gaat om zware feiten. Het is moeilijk om te geloven dat het echt gebeurd is in onze gemeente. Het zorgt voor een schokgolf en laat niemand onberoerd. Voor de verdachte is het ook schrijnend om op hoge leeftijd naar de gevangenis te moeten, maar dat is noodzakelijk als een zwaar misdrijf onderzocht wordt’, zegt Sierens