Prodemocratische krant <I>Apple Daily </I>sluit deuren in Hongkong
De inval bij Apple Daily in Hongkong Foto: AP

Apple Daily zal zaterdag voor het laatst van de drukpers lopen. Vorige week werden vijf werknemers gearresteerd voor de overtreding van de omstreden veiligheidswet. Vandaag staat ook Tong Ying-kit terecht. Hij riskeert een levenslange celstraf.

De prodemocratische krant Apple Daily werd opgericht door Jimmy Lai en werd tijdens de protesten van vorig jaar een symbool van de beweging die tegen de nieuwe veiligheidswet streed.

Bij een politie-inval vorige week werd onder meer de hoofdredacteur gearresteerd. Journalistiek materiaal werd meegenomen, en bankrekeningen werden geblokkeerd. Zonder dat geld moest de krant sluiten, wat vandaag dan ook aangekondigd werd. ‘De raad van bestuur kondigt met spijt aan dat door de huidige omstandigheden in Hongkong, Apple Daily in printvorm zijn laatste editie zal kennen op zaterdag 26 juni, en in digitale vorm beschikbaar zal zijn tot zaterdag om 11.59 uur. Dit bedrijf bedankt de lezers voor de steun en de journalisten, werknemers en adverteerders voor de toewijding de voorbije 26 jaar.’

Eerste rechtszaak

Net vandaag staat ook de eerste man terecht voor een schending van de nationale veiligheidswet. De 24-jarige Tong Ying-kit werd op 1 juli 2020 gearresteerd omdat hij zich schuldig zou hebben gemaakt aan het aanzetten tot separatisme en terrorisme. Hij wordt ervan beschuldigd met een motor op agenten in te hebben gereden terwijl hij een protestvlag droeg.

Tong mocht al die tijd niet op borgtocht vrijkomen en riskeert nu levenslang te krijgen. Zelf pleit hij onschuldig.

Geen jury

Er is in het proces geen jury, terwijl die wordt gezien als een erg belangrijk onderdeel van het Hongkongse rechtssysteem. Ter vervanging zijn in de zaak drie rechters aangesteld.

Artikel 46 van de veiligheidswet, die door Peking werd opgesteld, vermeldt drie gevallen waarin een jury kan worden geschrapt: het beschermen van staatsgeheimen, zaken waarbij buitenlandse troepen betrokken zijn en het beschermen van juryleden.

De wet verbiedt staatsondermijnende activiteiten, terrorisme, het streven naar onafhankelijkheid en buitenlandse inmenging. Sinds Peking de wet een jaar geleden invoerde, zijn belangrijke kopstukken van de prodemocratische beweging vastgezet en vrijheden beperkt. Ook beëindigde het de protestgolf die in het voorjaar van 2019 van de grond kwam. Die was gericht tegen de autoriteiten en voor meer democratie.

 

 

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig