Gent wordt productiesite voor eerste Europese bloedkankertherapie
Janssen Pharmaceutica in Beerse. Foto: BELGA

Janssen Pharmaceutica, de dochter van de Amerikaanse farmareus Johnson & Johnson (J&J) die gevestigd is het Kempense Beerse, krijgt er een productiesite voor celtherapie bij.

In het Tech Lane-wetenschapspark van de UGent in Zwijnaarde begint later dit jaar de bouw van de eerste productiesite voor celtherapie van Janssen Pharmaceutica. Daar zullen op zowat 26.000 vierkante meter vanaf 2023 behandelingen voor bloedkankerpatiënten van over heel Europa geproduceerd worden.

Celtherapie biedt een nieuwe benadering om kanker te behandelen door gebruik te maken van het eigen immuunsysteem van de pa­tiënt, gebaseerd op het verzamelen van diens bloedcellen.

J&J werkt aan de kandidaat­behandeling met het Chinese biotechbedrijf Legend Biotech. Het diende eind april een goedkeuringsdossier in bij het Europees geneesmiddelenagentschap en krijgt mogelijk midden 2022 groen licht.

Details over de investeringskosten en het aantal jobs geeft J&J niet. ‘De keuze voor Gent heeft onder meer te maken met de ruimte, de kostprijs van de locatie, het lokale ecosysteem, het talent en de bereikbaarheid’, zegt Kris Sterkens, de ceo van Janssen Pharmaceutica België aan De Tijd.

Premier Alexander De Croo (Open VLD) reageert tevreden op de investering. ‘We mogen trots zijn dat ons land de thuisbasis wordt van de eerste productiesite voor celtherapie in Europa. Het bewijst dat we toptalent hebben dat topinvesteringen mogelijk maakt.’

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig