Unesco wil Venetië op lijst van bedreigd Werelderfgoed
Foto: Robin Vanheuverswyn,

Voor Venetië vormt het massatoerisme, met onder meer de grote cruiseschepen, een reële bedreiging, vindt het adviesorgaan van de organisatie.

Venetië en Boedapest kunnen binnenkort op de lijst van bedreigd werelderfgoed komen te staan. Dat is althans een aanbeveling van het adviesorgaan van de VN-organisatie. Als er geen ban komt op grote cruiseschepen, zegt het agentschap van de organisatie het advies zo over te maken aan het Werelderfgoedcomité. Dat meldt het Italiaanse persagenschap Ansa.

Het Werelderfgoedcomité komt van 16 tot 31 juli samen in Fuzhou, China. Meestal, maar niet altijd, volgt het comité de aanbevelingen van het adviesorgaan. Als de aanbeveling wordt goedgekeurd, kan er dringende actie worden gevraagd van de Italiaanse overheid.

• In het verzet tegen het ‘oude normaal’

Die had al beslist in de toekomst geen grote schepen meer toe te laten in het historische centrum van de stad. Eerder konden cruiseschepen nog gewoon langs het San Marcoplein varen. Het plan van de overheid bestaat erin de cruiseschepen af te leiden naar de industriële haven van de regio rond Venetië, Marghera. Daarvoor zijn echter nog grote werken nodig, maar nu de cruiseschepen opnieuw uitvaren is dringende actie aangewezen. In 2019 veroorzaakte een enorm cruiseschip nog een ongeval met vijf gewonden in de binnenstad.

Wat Boedapest betreft, vreest men vooral de ‘ongepaste’ afbraak van gebouwen langs de Donau en de Burchtwijk, om die te vervangen door hoogbouw.