Reserveren voor de Kust-Express kan vanaf donderdag
Themabeeld. Foto: MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Wie deze zomer met de trein een dagje naar de kust wil gaan, kan vanaf donderdag een zitplaats in de treinen van de Kust-Express reserveren via de NMBS-website. Begin juni testte de spoorwegmaatschappij het systeem al. Vanaf 3 juli rijden er elk weekend twintig treinen per dag van en naar de kust.

Het proefproject begin juni, om te bekijken of het haalbaar is om in de zomer structureel reservatietreinen in te leggen van en naar de kust, is positief geëvalueerd, antwoordde minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) dinsdagmiddag op vragen van N-VA, Vlaams Belang, Ecolo-Groen, PVDA, CD&V, Open Vld, Vooruit en PS in de Kamercommissie Mobiliteit. Deze zomer kun je dus rechtstreeks naar de kust vanuit vier steden, met de Kust-Express.

Concreet kan er vanaf donderdag gereserveerd worden voor de treinen die in juli zullen rijden. De kostprijs blijft 1 euro per rit bovenop de normale ticketprijs. Ook voor kinderen jonger dan 12 jaar, die normaal mits begeleiding gratis op de trein mogen, moet die reservatiekost betaald worden.

Tijdens de weekends in de zomervakantie zullen er elke dag twintig ritten zijn (tien richting de kust ‘s ochtends en tien in de andere richting ‘s avonds). Er rijden dan treinen tussen Luik-Guillemins en Oostende, tussen Gent-Sint-Pieters en Blankenberge, tussen Antwerpen-Centraal en Blankenberge, en tussen Brussel-Zuid en Oostende, De Panne en Knokke. Op weekdagen rijden er alleen reservatietreinen tussen Brussel-Zuid en Oostende (twee heen en twee terug).

• Vier vragen: Met de Kust-Express naar zee

De reizigers krijgen in vergelijking met het testweekend wel nog iets langer de tijd om te reserveren: de reservaties worden pas een kwartier voor het vertrek van de trein afgesloten, in plaats van een halfuur. Daarnaast zal wie minder mobiel is ook assistentie kunnen aanvragen, volgens de gangbare procedure, en mogen ook fietsen mee op de trein. Daarvoor wordt wel geen aparte wagon voorzien, en dus is is de plaats voor de tweewieler niet gegarandeerd.

Gilkinet reageert tevreden. ‘Dit biedt een antwoord op de vraag van dagjestoeristen die een uitstap naar zee vooraf willen plannen. Zij zijn zeker van hun plaats, doen minder lang over hun reis en vermijden erg drukke treinen.’

‘Bijna één op de drie klanten geeft ook aan de wagen aan de kant te willen laten staan om de reservatietrein naar de kust te nemen’, zegt NMBS-topvrouw Sophie Dutordoir in een persbericht. ‘Dat betekent dat comfort en commerciële snelheid bijkomende klanten aantrekt, mogelijk nieuwe klanten. Dat bevestigt de rol van de trein als hefboom voor een vlotte en duurzame mobiliteit.’

De Ecolo-vicepremier benadrukt dat het om een aanvulling gaat op het bestaande treinaanbod. De gewone treinen richting kust blijven volgens de normale dienstregeling rijden en het is ook niet de bedoeling om ook voor de normale treinverbindingen in België reservatie mogelijk te maken. ‘Dat is praktisch niet haalbaar en ook niet wenselijk. De trein nemen moet zo laagdrempelig mogelijk zijn.’

Midden juli worden de reservaties geopend voor de reservatietreinen in augustus. Aan het einde van de zomer volgt er een evaluatie om te bekijken of de Kust-Express nog een vervolg krijgt, zegt de NMBS nog.