Achttien maanden cel voor huurder ontploft pand Paardenmarkt
Foto: BELGA

Dat oordeelde de correctionele rechtbank vandaag, zo meldt Belga. De helft van de celstraf is met uitstel. Drie jaar geleden was er een zware ontploffing in het pand waarbij twee doden vielen.

De rechtbank veroordeelde Hamdi C. tot achttien maanden voor onopzettelijke doding en onopzettelijke slagen en verwondingen, waarvan de helft met uitstel. De openbaar aanklager had achttien maanden geëist, de rechtbank is hem daarin gevolgd, maar vorderde de helft van de straf met uitstel. Bij de ontploffing op 15 januari 2018 werden drie panden op de Paardenmarkt in Antwerpen volledig verwoest.

Paul Van Laerhoven (39) en Sahil Noor (26) lieten die avond het leven, 27 bewoners raakten gewond. De materiële schade was enorm. Hamdi C. huurde de Paardenmarkt zelf van Patrick D.C., die werd vrijgesproken. Ook twee huurders die ervan werden beschuldigd te hebben geknoeid met een gaskraan, werden vrijgesproken. Dat meldt het persagentschap Belga.

Geldgewin primeerde

Hamdi C. werd tijdens de rechtszaak een gebrek aan voorzichtigheid verweten. Hij huurde Paardenmarkt 101 en had de studio’s op de eerste en tweede verdieping verder onderverhuurd. Enkele maanden voor de explosie had er zich al een gaslek voorgedaan. Gas had zich opgestapeld in een oude gasbuis, nadat er in de kelder een oude gasmeter was opengedraaid. De gasexplosie is vermoedelijk ontstaan door het aansteken van een sigaret of een kaars.

Volgens het parket was de verhuurder op de hoogte van het gaslek, maar zou hij er onvoldoende gevolg aan hebben gegeven. Hamdi C. had een niet-erkende installateur aan het gasnetwerk laten werken. Bovendien werd de installatie niet onderhouden en regelmatig gecontroleerd. ‘Een degelijke en professionele herstelling van de gasbuis zou het drama hebben kunnen voorkomen’, stelde het parket na het onderzoek.

De rechtbank volgt dat oordeel. ‘De beklaagde liet geldgewin primeren op de veiligheid van zijn huurders. De beklaagde gaf geen enkel gevolg aan de gasgeur. De explosie had voorkomen kunnen worden en zijn houding heeft twee personen het leven gekost’, stelde de rechtbank. Hamdi C. had het pand ook in compartimenten onderverdeeld en onderverhuurd, terwijl hij daar geen toestemming voor had.

2,5 miljoen aan schadevergoedingen

De partner van de overleden Paul Van Laerhoven reageerde tevreden op het vonnis. ‘Ik kan mij vinden in de uitleg van de rechtbank en ik ben blij dat gerechtigheid geschied heeft. Dat de huurder veroordeeld is voor onopzettelijke doding is voor mij het belangrijkst. Ik hoop dat het nu afgelopen is en dat er geen beroep wordt aangetekend, want anders begint het weer opnieuw. Ik wil rust in mijn hoofd’, vertelde hij aan Belga.

Tom Cielen, de advocaat van Hamdi C., reageerde minder positief. ‘Het is niet het resultaat waarop we gehoopt hadden, maar het komt ook niet onverwacht’, reageerde de advocaat aan Belga. ‘We bekijken nu of we beroep aantekenen. Voor de slachtoffers is het een goede zaak dat de verzekeraar van mijn cliënt mee veroordeeld werd. Zij zullen dus zeker vergoed worden.’ Hij schat dat de totale omvang van de schadevergoedingen ruim 2,5 miljoen euro zal bedragen.

Verantwoordelijkheid van de eigenaar

De raadkamer had Hamdi C. eerder doorverwezen naar de correctionele rechtbank wegens onopzettelijke doding, onopzettelijke slagen en verwondingen en onopzettelijke brandstichting. De vijftiger had zich verzet tegen die doorverwijzing. Volgens hem was het onderhoud van de gasmeter niet zijn verantwoordelijkheid, maar die van de eigenaar. Hij voerde voorts aan dat andere mensen aan de installatie en de meter hadden geknoeid, waardoor er gas was vrijgekomen.

De rechtbank beschouwt Hamdi C. als enige verantwoordelijke voor het drama. Patrick D.C., de eigenaar van het pand die rechtstreeks werd gedagvaard door de verdediging van Hamdi C., werd vrijgesproken. Hij was volgens de rechtbank wel op de hoogte van de abominabele toestand van het pand, maar wist niet van de gevaarlijke situatie met het gasnetwerk.

Ook twee huurders die ervan werden beschuldigd te hebben geknoeid met een gaskraan, worden vrijgesproken. ‘Het staat vast dat Hamdi C. als verhuurder van het pand verantwoordelijk was voor het onderhoud van de water-, gas- en elektriciteitsvoorzieningen’, stelt de rechtbank.