Duitse minister roept fans op: ‘Kom met regenboogvlag naar stadion’
Foto: Pool via REUTERS

De Duitse minister van Europese Zaken, Michael Roth, roept supporters op om regenboogvlaggen mee te nemen naar de EK-wedstrijd van Duitsland tegen Hongarije, om de lgbtq-gemeenschap te steunen. Dieter Reiter, burgemeester van München, noemde het besluit van de Uefa ‘beschamend’. ‘We zullen het stadhuis en de Olympische toren met regenboogvlaggen versieren.’

Eerder keurde de Uefa het verzoek van de stad München om de Allianz Arena bij het duel tussen Duitsland en Hongarije in regenboogkleuren te verlichten af. Volgens de Europese voetbalbond gaat het om een politieke boodschap. De Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken noemde het voorstel ‘gevaarlijk’.

De gemeenteraad van München wilde de Allianz Arena in regenboogkleuren laten oplichten als vorm van protest tegen de onlangs in Hongarije aangenomen wet waarin staat dat het verboden wordt om homoseksualiteit en het veranderen van sekse te ‘promoten’ bij jongeren onder achttien jaar. De regering van premier Viktor Orbán ziet de wetgeving als een manier om op te komen voor het welzijn van kinderen, maar critici spreken over een aanslag op onder meer de vrijheid van meningsuiting.

‘Schadelijk om sport en politiek te vermengen’

‘Het is extreem schadelijk en gevaarlijk om sport en politiek te vermengen’, reageerde Hongaars minister Peter Szijjarto eerder op het voorstel. ‘De historische ervaring leert dat dit een slechte zaak is en de Duitsers weten dat beter dan wie ook’, voegde hij eraan toe, verwijzend naar het Duitse naziverleden. ‘We hebben een wet aangenomen om Hongaarse kinderen te beschermen, en nu vechten ze ertegen in West-Europa’, klaagde de minister nog over het protest.

De voorbije dagen ontstond er ook al wrevel bij de Hongaren over de aanvoerdersband in regenboogkleuren van de Duitse kapitein en doelman Manuel Neuer. De Uefa concludeerde echter dat Neuer geen algemene gedragsregels had overtreden. ‘In een brief is duidelijk gemaakt door de DFB (Duitse voetbalbond, red.) dat de armband een teamsymbool is voor diversiteit en derhalve een goede zaak dient’, klonk het zondag nog bij Uefa.

‘Onelove’

Oranje bevestigde op Twitter dat kapitein Wijnaldum op de achtste finales een aanvoerdersband zal dragen met daarop de tekst ‘Onelove’. De Belgische voetbalbond hangt op zijn beurt de regenboogvlag op aan het nationale oefencentrum in Tubeke. Ook KAA Gent stuurt een duidelijk signaal door de Ghelamco Arena vandaag en morgen te kleuren.