Filipijnse president Duterte: ‘Ofwel neem je het vaccin, ofwel ga je de gevangenis in’
Archiefbeeld. De Filipijnse president neemt zijn masker af om aan een toespraak te beginnen. Foto: AP

De controversiële Filipijnse president Rodrigo Duterte heeft op nationale televisie gezegd dat hij ‘geïrriteerd’ is door de vaccinaarzeling in zijn land. Voor hem is het simpel: je neemt het vaccin of je gaat de gevangenis in.

De Filipijnen hebben op dit moment te maken met een van de ergste corona-uitbraken in Azië en moesten al 23.000 corona-overlijdens verwerken. De vaccinatiecampagne is er begonnen, maar verloopt langzaam. De overheid wil op een bevolking van 110 miljoen zeker 70 miljoen mensen inenten tegen covid-19, maar er werden nog maar 2,1 miljoen mensen gevaccineerd. Er zou nogal wat vaccinscepsis in het land zijn en er is sprake van een lage opkomst in hoofdstad Manilla.

Het geduld van president Duterte raakte maandag op en hij zei in een televisietoespraak dat de bevolking de keuze heeft: ‘of het vaccin, of de gevangenis’. Daarmee spreekt hij zijn gezondheidsmedewerkers tegen die eerder aangaven dat zich laten vaccineren volledig vrijwillig is. Ze sporen de bevolking wel aan zich te laten inenten.

Lotingen

Terwijl de president dreigt, proberen sommige vaccinatiecentra op het platteland mensen te overtuigen op een andere, menselijkere manier. In Sucat, een gemeente aan de rand van Manilla, vindt wekelijks een loting plaats onder gevaccineerden. Twintig mensen maken wekelijks kans op een zak rijst van 25 kg. Met succes: de lokale overheid liet aan persagentschap Reuters weten dat ze nu dagelijks zo’n 2.000 prikken zetten terwijl dat er voor de lotingen 400 waren.

Duterte, die sinds 2016 aan de macht is, werd al eerder bekritiseerd voor zijn harde aanpak om de verspreiding van het coronavirus te beperken. Hij liet ook nog weten aan dat de scholen voorlopig niet zullen heropenen.

Filipijnse president Duterte: ‘Ofwel neem je het vaccin, ofwel ga je de gevangenis in’
Foto: EPA-EFE

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig