Australische gevangenis ontruimd wegens muizenplaag
Themabeeld. Foto: REUTERS

Honderden gedetineerden zijn dinsdag uit een Australische gevangenis geëvacueerd nadat muizen het complex waren binnengedrongen. De beesten knaagden zich een weg door de plafondsn en beschadigden de bedrading van de penitentiaire inrichting in de staat New South Wales.

‘De gezondheid, veiligheid, en het welzijn van personeel en gevangenen zijn onze eerste prioriteit. Dus is het belangrijk voor ons om nu te handelen en de essentiële herstelwerkzaamheden uit te voeren’, aldus Peter Severin van de gevangenisdienst in de staat. Zo’n 420 gevangenen en 200 medewerkers van het Wellington Correctional Center worden tegen het einde van de maand naar andere strafinrichtingen overgebracht.

Muizen vernietigen al maanden gewassen van boeren en kwellen de lokale bevolking in Oost-Australië. Het ongedierte daagt met duizenden tegelijk op, vreet volledige voedselvoorraden op en dringt zelfs supermarkten binnen op zoek naar eten. Volgens lokale media werden ook verschillende ziekenhuispatiënten gebeten door de muizen.

De muizenplaag is de laatste in een reeks rampen die boeren treft. Een jarenlange droogte werd gevolgd door maanden van verwoestende bosbranden eind 2019 tot begin 2020. Daarna ging het hard regenen en dat leidde in verschillende regio’s tot overstromingen.