Kortrijk krijgt boekenbeurs
Foto: Jan Van der Perre

Kortrijk krijgt de volgende drie jaar een nieuwe boekenbeurs. Het is een initiatief van meerdere Vlaamse uitgevers.

Boek.be, de belangenorganisatie van de Vlaamse boekensector, zit al een poos in lastige papieren. In september vroeg de organisatie bescherming aan tegen haar schuldeisers. Maar een overnemer voor de boekenbeurs werd niet gevonden. Het enige bod werd geweigerd.

Nu hebben een aantal Vlaamse uitgevers zich verenigd om een nieuwe boekenbeurs op te starten. Die trekt de komende drie jaar - 2022, 2023 en 2024 - naar Kortrijk Xpo. ‘De huidige mobiliteitsproblemen in Antwerpen, de faciliteiten van Antwerp Expo en de beperkte parkeer- en catering mogelijkheden, en het financiële plaatje maakten een keuze voor Antwerpen, tot onze spijt, niet langer haalbaar’, klinkt het in een persbericht. Op termijn zou een terugkeer naar Antwerpen een optie zijn.

Op langere termijn wil de sector het evenement laten evolueren naar ‘een maand van het boek’, met een jaarlijks thema en verschillende evenementen op locaties doorheen de stad.

Kleinschalig in 2021

Een groot evenement dit jaar opzetten, wordt moeilijk, stellen de uitgevers in een persbericht: ‘Door de pandemie hebben we onvoldoende tijd en zekerheid om dit jaar nog een grootschalig evenement succesvol te kunnen organiseren. We willen de lat hoog leggen voor ons eerste event’. Er zal dit jaar daarom een kleinere happening worden georganiseerd in het weekend van 30 oktober tot 1 november.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig