Parket begint met autopsie Jürgen Conings
Foto: BELGA

Het lichaam van de voortvluchtige militair Jürgen Conings is gevonden in het Dilserbos. Dat bevestigt het parket, dat uitgaat van zelfmoord. Zondagnacht begint de autopsie.

‘Het gaat wel degelijk om het lichaam van Jürgen Conings’, zegt Ann Lukowiak van het federaal parket. Vaststellingen van het labo en de wetsdokter toonden dit aan. Hoe lang het lichaam zich al op die plaats bevond, is niet duidelijk. De autopsie begint zondagavond, maar zou ook op maandag verdergaan.

Eerder op de dag ging het parket al uit van zelfmoord door middel van een vuurwapen. Bronnen bevestigen aan De Standaard dat de gevonden persoon een kogelwerend vest droeg. Vlakbij zou ook een pistool gevonden zijn.

Burgemeester deed vondst

Het lichaam werd vanochtend gevonden door Johan Tollenaere (Open VLD), de burgemeester van Maaseik. Toen die vanochtend omstreeks 9u30 een tocht maakte met de mountainbike nam hij in het bos een doordringende lijkgeur waar. Hij noteerde de coördinaten en speelde die onmiddellijk door aan de lokale politie, zegt hij aan De Standaard.

Tollenaere zegt dat hij het lichaam zelf niet gezien heeft, ‘ik ben er niet naar op zoek gegaan, maar dacht wel onmiddellijk aan de mogelijkheid dat het om Jürgen Conings zou kunnen gaan’.

Jager Leonard Houben zegt zondagmorgen rond 9.30 uur ook een lijkgeur waargenomen te hebben, toen hij door Dilserbos fietste. Kort voor de middag ging de man terug in de omgeving kijken om te zien of het geen aangeschoten everzwijn of ree betrof. Hij zegt toen ook het stoffelijk overschot van Jürgen Conings te hebben gezien, meldt hij aan persagentschap Belga.

Volgens minister van Justitie Vincent Van Quickenborne zou het lichaam gevonden zijn net buiten zone waar in de eerste weken gezocht is. ‘Het gaat uiteindelijk om een terrein met een oppervlakte van 24.000 voetbalvelden’, aldus Van Quickenborne op VTM.

Van Ranst: ‘Niet iets om u vrolijk over te maken’

Al meer dan een maand wordt er met man en macht gezocht naar Jürgen Conings. De militairen had banden met extremistisch rechts en kwam op de Ocad-lijst terecht als potentieel gewelddadige extremist. Nadat hij eerder een tuchtsanctie kreeg voor racistische uitlatingen, uitte hij later ook doodsbedreigingen aan het adres van viroloog Marc Van Ranst. Nadat Conings er op 17 mei vandoor ging met zware wapens en raketlanceerders uit de kazerne van Leopoldsburg, werd Van Ranst met zijn gezin ondergebracht in een safehouse. Conings had die dag nog twee uur rondgehangen in de buurt van de woning van Van Ranst.

‘Ik ben opgelucht, maar ik ben niet vergeten dat die man ook kinderen had, voor hen is dat rampzalig. En dat is niet iets om u vrolijk over te maken’, zegt Van Ranst in een eerste reactie.

Het is nog niet duidelijk of de beschermingsmaatregelen voor Van Ranst en sommige politici nu al helemaal kunnen worden ingetrokken. Van Quickenborne zegt dat het OCAD de dreiging zal analyseren en spreekt van ‘afbouwen van de maatregelen’. Toch blijft hij voorzichtig. ‘Er worden nog altijd mensen in de gaten gehouden, ook op sociale media. Maar op dit moment is er geen imminente dreiging meer.’

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig