De burgemeester van Beauraing sprak al van een catastrofe voor zijn stad. Intussen is duidelijk hoe hard het onweer heeft toegeslagen. Er vielen 17 gewonden, een tiental woningen is onbewoonbaar. Het KMI vermoedt dat er sprake is van een tornado, en onderzoekt het verder.

92 huizen zwaar beschadigd door tornado in Beauraing
In Beauraing spreken ze over een tornado. Foto: Belga

De hulpdiensten en het stadsbestuur van Beauraing, in de provincie Namen, hebben een inventaris opgemaakt van de schade door het noodweer van zaterdagavond. 92 huizen raakten ernstig beschadigd door het natuurgeweld. Een tiental woningen is onbewoonbaar. Er zijn afgerukte daken, schade aan gevels, ramen, beglazing enzovoort.

Er is al een tijdelijk nieuw onderkomen gevonden voor zes mensen en andere aanvragen voor herhuisvesting worden momenteel behandeld. 17 personen raakten lichtgewond, onder wie 13 mensen die op het terras van een café zaten toen de tornado voorbij trok.

92 huizen zwaar beschadigd door tornado in Beauraing
Foto: Belga

Noodoplossing voor elektriciteit en water

Bomen en hoogspanningsmasten begaven het waardoor er in het gebied ook verkeersproblemen zijn. De elektriciteitsnetbeheerder plaatst tijdelijke palen om de stroomvoorziening te herstellen. De waternetbeheerder vult reservoirs om de getroffen woningen te bevoorraden.

Het stadsbestuur vraagt om niet naar de getroffen zones te gaan, om de rijstroken vrij te houden en de tussenkomst van de hulpdiensten niet te hinderen.

Bellen naar de hulpdiensten voor het plaatsen van dekzeilen op de getroffen gebouwen is zinloos, klinkt het. ‘Ze kunnen deze taak niet uitvoeren gezien het aantal schadegevallen en de omvang van de schade.’ Burgemeester Marc Lejeune spreekt over een catastrofe voor zijn stad.

In Rochefort, ook in de provincie Namen, is een tiental daken afgerukt, onder meer het dak van een kerk moest eraan geloven. In de buurt van de stad Namen, in Saint-Servais, is de bliksem ingeslagen in het dak van een huis, waardoor brand ontstond. Door een snelle tussenkomst van de brandweer kon erger vermeden worden. Namen en omgeving werden zaterdagavond omstreeks 23.00 uur ongeveer een half uur lang getroffen door hevig onweer.

Tornado of valwind

De weerkamer van het KMI denkt na een eerste analyse dat er voldoende elementen zijn om de windschade in Beauraing toe te schrijven aan een windhoos of tornado. Dat geeft KMI-weerman David Dehenauw op Twitter aan.

‘We hebben ons gebaseerd op radarbeelden, computerberekeningen, foto’s ter plaatse genomen en beeldmateriaal. We sluiten echter niet uit dat in de omgeving van Beauraing ook een valwind is voorgekomen. De bepaling van de intensiteit van de tornado is voorwerp van verder onderzoek dat de komende dagen zal aanvatten’, luidt het.

Valwinden (ook wel downbursts) zijn in tegenstelling tot de alles opzuigende tornado’s snelle neerwaartse verticale luchtbewegingen. De lucht ‘valt’ als het ware met grote snelheid naar beneden. Dat gaat dikwijls gepaard met veel regen en hagel. Op 14 juli 2010 bereikte een downburst in het Waalse Ciney waarschijnlijk een snelheid van meer dan 200 kilometer per uur. De kerk stortte in, meer dan honderd gebouwen werden beschadigd, vermeldt de website van weerman Frank Deboosere.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig