Nederland laat mondmaskerplicht vallen op 26 juni
Foto: EPA-EFE

Onverwachts kondigde ontslagnemend premier Rutte aan dat de mondmaskerplicht grotendeels vervalt in Nederland. Waar het houden van 1,5 meter afstand niet mogelijk is - zoals het middelbaar onderwijs, luchthavens, stations, en in treinen en vliegtuigen - blijft ze van kracht.

Op de vorige persconferentie luidde het nog dat het einde van de mondmaskerplicht niet meteen in zicht was. Het is namelijk een van de basismaatregelen, die volgens het openingsplan pas als laatste zouden worden losgelaten. Nu laat de Nederlandse regering de mondmaskerplicht los, ook voor contactberoepen, waar registratie en een checkgesprek verplicht blijven.

Onbeperkt bezoek thuis

Een andere versoepeling is dat mensen vanaf diezelfde datum weer onbeperkt mensen thuis mogen ontvangen. Ook buiten mag iedereen onbeperkt weer in groepen bij elkaar komen. Wel geldt dat er steeds 1,5 meter afstand in acht moet worden genomen. Op dit moment geldt nog een maximaal toegestaan aantal van vier thuisbezoekers en vier mensen in groepen buiten.

Vanaf 26 juni mogen er twee keer zoveel mensen in dierentuinen, pretparken en op kermissen zijn dan eerder was gepland. De regering besloot vrijdag in deze zogeheten doorstroomlocaties één bezoeker per 5 vierkante meter toe te staan in plaats van één per 10 vierkante meter. Ook hier moeten mensen nog altijd 1,5 meter afstand van elkaar houden. Dat betekent dat deze instellingen en evenementen veel meer mensen kunnen ontvangen.

Halftijds naar kantoor

Werknemers mogen vanaf dezelfde datum weer voor de helft van hun werktijd naar kantoor. Het advies om zo veel mogelijk thuis te werken vervalt vanaf dan. Op de werkplek moeten mensen wel 1,5 meter afstand houden. Dat geldt ook in liften en kantines. Zolang deze regel geldt, is het nog niet mogelijk om weer volledig terug te gaan naar kantoor. Eerder zei de premier dat de maatregel pas als laatste zou verdwijnen, omdat het anders tot te veel reisbewegingen leidt.

Winkels, de drankenhandel en horeca mogen vanaf 26 juni ook weer na 22.00 uur alcohol verkopen. Het verkoopverbod vervalt vanaf dan, aldus Rutte. Eerder stond in het openingsplan dat de eindtijd voor de horeca zou verschuiven naar 00.00 uur, maar de regering laat een eindtijd nu volledig los.

Voetbal op groot scherm toegestaan

Verder mogen nachtclubs hun deuren weer openen, zolang ze op een negatieve coronatest, een vaccinatiebewijs of een herstelbewijs controleren. Ook voor nachtclubs gaan de reguliere openingstijden gelden, zoals voor de coronacrisis. Een herstelbewijs laat zien dat je eerder corona hebt gehad.

Eveneens vanaf 26 juni, de dag dat de achtste finales van het Europees Kampioenschap voetbal van start gaan, mogen supporters deze wedstrijden weer bekijken in cafés en op terrassen. Eerst waren schermen nog niet toegestaan, omdat de regering vreesde dat te veel mensen dan bij elkaar zouden komen.

‘Einde van de crisis in zicht’

Amateursportwedstrijden zijn vanaf 26 juni voor iedereen weer toegestaan. Ook met publiek, maar wel op anderhalve meter afstand van elkaar, zo citeerde de openbare omroep NOS de regeringsleider.

‘Het einde van de crisis is in zicht’, zei Rutte, tegelijk aanmanend tot voorzichtigheid gezien nieuwe virusvarianten. Hij beloofde dat de regering ook in de zomer het land af en toe zal bijpraten over ontwikkelingen. In het bijzonder zal die ‘medio augustus’ bekijken wanneer alle basismaatregelen zouden kunnen vervallen.