In Antwerpen zijn de lichamen van alle vijf vermisten na de instorting van een school in aanbouw teruggevonden. Drie slachtoffers zijn intussen geborgen. Van een vierde en vijfde slachtoffer is bekend waar zij zich onder het puin bevinden, laat de Antwerpse brandweer weten. Koning Filip heeft zaterdagmiddag de rampplek bezocht.

De instorting in Antwerpen op Nieuw Zuid heeft al zeker vijf mensen het leven gekost. ‘Een heel zware balans bij dit tragisch ongeval’, twittert de brandweer. Om 4 uur werd een eerste slachtoffer vanonder het puin gehaald. Rond 6 uur werd het tweede slachtoffer gevonden. Van de drie overleden werkmannen zijn volgens de politie twee van Portugese en één van Roemeense afkomst. De twee lichamen die nog onder het puin liggen zouden een Portugees en een Rus zijn.

Een vermiste persoon waarvan vermoed werd dat die nog onder het puin lag is gisteravond teruggevonden in het ziekenhuis. Hij raakte gewond.

Koning Filip heeft rond 15.30 uur de plek van de ramp bezocht. Premier Alexander De Croo, provinciegouverneur Cathy Berx, burgemeester Bart De Wever en minister Annelies Verlinden van Binnenlandse Zaken waren ook bij het bezoek aanwezig, evenals de ambassadeurs van Portugal en Roemenië. Ze spraken met hulpverleners en de koning dankte hen voor hun werk. Ook bood hij zijn deelneming aan de slachtoffers en hun familie aan en wenste de gewonden veel beterschap. Een klein uurtje na aankomst vertrok de koning weer.

Om 1 uur vannacht zijn de werken tijdelijk stilgelegd in een poging om de vermisten te horen, maar zonder resultaat. Voor de nachtelijke zoektocht werden grote lampen geïnstalleerd. Naast de brandweer zijn er ook kraanbestuurders aan de slag die puin ruimen. De instabiliteit van het gebouw bemoeilijkt de zoektocht.

Negen mensen raakten gewond bij de instorting. Het gaat om vier Roemenen, twee Oekraïners, een Portugees en twee mannen van wie de nationaliteit niet bekend is bij de reddingswerkers. Acht mensen raakten zwaargewond.

De slachtoffers zijn vooral (gast)arbeiders die in het gebouw aan het werk waren. Ze werden in eerste instantie op het grasplein voor het gebouw verzorgd door de hulpdiensten die massaal ter plaatse kwamen. Het medisch rampenplan werd afgekondigd.

Oorzaak onbekend

De oorzaak van de instorting is nog niet bekend. Die zal later onderzocht worden. Het arbeidsauditoriaat Antwerpen heeft een gerechtsdeskundige aangesteld om ter plaatse vaststellingen te doen, maar die moet eerst de zoekactie naar de vermiste arbeiders afwachten. Er zal onder meer onderzocht worden of er mogelijk een te groot gewicht aan gevelstenen op de stelling gestapeld stond.

Alle vijf lichamen gevonden na instorting school in opbouw, koning Filip bezoekt rampplek
Foto: Belga

Democo, de aannemer van de bouwwerf, reageert alvast ‘geschokt’. ‘We doen er alles aan om te onderzoeken hoe dit is kunnen gebeuren. We trachten antwoorden te vinden op alle vragen, maar daarvoor is het op dit moment nog te vroeg.’ Directeur Frederik Bijnens stelt dat de eerste zorg en aandacht nu naar de collega’s gaan die op de werf aan het werk waren. ‘Onze gedachten zijn bij iedereen die bij het voorval is betrokken en hun familie en naasten.’

De stelling aan het gebouw was van de firma Kontrimo, van de bekende ondernemer Michel Van den Brande. Hij reageerde vrijdag op Radio 1: ‘Er waren geen mensen van Kontrimo aanwezig’, zei hij. ‘Er is mogelijk een menselijke fout gebeurd op de werf. Dat kan gebeuren, met zware gevolgen. Wij zijn geen robots.’

Alle vijf lichamen gevonden na instorting school in opbouw, koning Filip bezoekt rampplek
Foto: Jan Van der Perre

Het gebouw in kwestie is een nieuwbouw van een basisschool waar het stedelijk onderwijs en het gemeenschapsonderwijs GO! de krachten zouden bundelen. De nieuwe school, die op 1 september de deuren zou openen, zou onderwijs moeten aanbieden voor tweehonderd kleuters en driehonderd lagereschoolkinderen. Burgemeester De Wever laat aan VTM weten dat het gebouw wellicht in zijn geheel moet worden afgebroken.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in