Zo zorgen we samen voor een betere luchtkwaliteit
Foto: Kia

Luchtkwaliteit is meer dan ooit een hot topic. Tijdens de lockdowns van de coronapandemie waren er verbeteringen merkbaar in heel wat Europese steden. Maar wat kunnen we doen zodat ook na de crisis de luchtkwaliteit toeneemt? Met de volgende drie tips kun ook jij een verschil maken.

Het Europees Milieuagentschap kwam op 25 maart met een opmerkelijk bericht naar buiten. De coronamaatregelen verminderen het verkeer en de economische activiteiten, waardoor de concentratie van stikstofdioxiden (NO2) sterk gedaald is in steden zoals Rome, Madrid en Barcelona.

Luchtkwaliteit is sowieso een thema dat de jongste jaren steeds meer op de voorgrond treedt. Dat betekent echter niet dat we er vandaag slechter aan toe zijn dan vroeger. Integendeel zelfs. Het recentste jaarrapport (2018) van de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu (IRCEL) concludeert dat de luchtkwaliteit in België de laatste decennia significant verbeterd is. Dat is vooral te danken aan strengere emissienormen in alle sectoren (industrie, landbouw, verkeer, …). Maar het kan uiteraard nog beter.

Met de volgende tips kun ook jij een verschil maken.

Zo zorgen we samen voor een betere luchtkwaliteit
Foto: Kia

#GoElectric
Als milieubewuste autobestuurder kies je het best voor een elektrische auto. Zo rijd je zonder plaatselijke uitstoot, wat vooral gunstig is voor de luchtkwaliteit in een stedelijke omgeving. Elektrisch rijden kan uiteraard met een volledig elektrische auto, zoals de Kia e-Soul, e-Niro of EV6.

Maar er bestaan ook tussenvormen die afwisselend op elektriciteit of brandstof kunnen rijden, naargelang de omstandigheden. Een mooi voorbeeld zijn de plug-inhybrides, waarvan de batterij niet alleen tijdens het rijden, maar ook aan het stroomnet oplaadt. Met de Kia XCeed PHEV haal je een puur elektrisch rijbereik van 50 kilometer, met de Ceed SW PHEV 60 kilometer en met de Niro PHEV zelfs 65 kilometer. Ideaal dus om stil en uitstootvrij door de stad te rijden. De Niro bestaat trouwens ook als zelfopladende hybride. Ook de nieuwe Sorento biedt je de keuze uit een zelfopladende hybride of een plug-inhybride. Je merkt het: Kia is op het vlak van elektrisch rijden een van de voorlopers en biedt vandaag al een groot geëlektrificeerd gamma aan.

Kies voor meer groen
Ook meer groen in je omgeving verbetert de luchtkwaliteit. Zorg dan ook voor voldoende beplanting wanneer je je tuin aanlegt of een huis bouwt. Struiken of bomen kunnen een buffer vormen met de straat. Steeds meer mensen kiezen voor verticale tuinen of beplanting op een plat dak. Zo’n groen dak is niet alleen gunstig voor de luchtkwaliteit, maar creëert ook extra verkoeling en wateropvang. Als iedereen zijn ‘plantje’ bijdraagt, zorgen we samen voor een groenere omgeving.

Benieuwd naar de voordelen van elektrisch rijden?
Ontdek hier het elektrische gamma van Kia »