De voorspelde buien en onweer hebben afgelopen nacht op verschillende plekken lelijk huisgehouden. En het is nog niet gedaan.

Door een overstroming nabij de sporen reden er vrijdagochtend geen treinen tussen Leuven en Landen, minstens één spoor in Roosbeek stond onder water. En ook elders in ons land veroorzaakte het onweer hinder op de sporen. Door een blikseminslag werd de seininrichting rond 6.30 uur gestoord en konden er geen treinen rijden tussen Denderleeuw en Geraardsbergen. Ook aan het station van Ciney, in de provincie Namen, zijn de seinen gestoord. Daardoor rijden er geen treinen tussen Ciney en Marloie.

En niet alleen op de sporen was er vanochtend hinder. Want in de Rupelstreek viel veel water op een erg korte tijd waardoor de A12 ter hoogte van Boom in beide richtingen zelfs volledig onder water staat. Het verkeer werd heel de ochtend omgeleid, wat voor files zorgde. Ook elders stonden verschillende straten onder water.

De brandweerzone Vlaams-Brabant-West kreeg een tweehonderdtal oproepen, voornamelijk over ondergelopen kelders of andere waterschade. Zwaarst getroffen was de streek rond Ternat en Asse, maar ook in Lennik en Gooik was er heel wat overlast.

In Asse was het vooral deelgemeente Asbeek die te lijden had onder de zware regenval. In enkele straten stond het water op korte tijd zo’n 30 centimeter hoog, waardoor heel wat kelders onderliepen. In Mollen trad dan weer een beek uit haar oevers.

In Ternat kwamen onder meer de Brusselstraat en de Langestraat onder water te staan, terwijl in Lennik verschillende straten kregen af te rekenen met modderstromen.

Meer onweer

In de namiddag ontwikkelen er zich nieuwe onweersbuien, vooral dan in het noorden en het noordwesten van het land, en ze verlaten ons land via de Noordzee en Nederland. De onweders kunnen gepaard gaan met veel neerslag in korte tijd, hagel en ook rukwinden tot 80 km/h zijn mogelijk.

Vandaag en zaterdag wordt er nog erg warm weer verwacht met temperaturen tot 27 graden zaterdag in de Kempen. Voor begin volgende week worden lagere temperaturen verwacht dan de afgelopen week. Die zouden rond de 20 graden moeten liggen. Vanaf eind volgende week zouden die temperaturen opnieuw moeten stijgen richting 25 graden.