Door de snelle afname van het aantal besmettingen kon het Overlegcomité de aangekondigde versoepelingen in het Zomerplan waarmaken. Ze gaan al in op 27 juni, waardoor u de eventuele achtste finale van de Rode Duivels vrijer zal kunnen beleven. Daarnaast spreken de ministers over 16 juli als ‘het laatste Overlegcomité’, waar ze mogelijk beslissen ook de overblijvende maatregelen met ingang van 1 augustus los te laten.

‘We zijn op de goeie weg, de cijfers zijn een stuk beter, het aantal besmettingen loopt fors terug. We zijn geen rood land meer, binnenkort kleuren we waarschijnlijk zelfs groen.’ Premier De Croo is blij met de goede coronacijfers. Die halen zorgen weg en laten toe ‘de volgende stap in het zomerplan te nemen.’

Dat plan houdt flink wat versoepelingen in. ‘Telewerken is niet langer verplicht, al blijft het aanbevolen, net als zich regelmatig testen. U mag gerust gaan winkelen met iemand anders’, kondigt de premier aan.

• Overzicht | Dit heeft het Overlegcomité beslist

‘In de horeca verdubbelen we het aantal mensen dat aan een tafel mag zitten. Dat mag vanaf de 27ste met acht mensen’, aldus de premier. Ook thuis mag u acht mensen ontvangen. ‘Het sluitingsuur schuift naar 1 uur ’s nachts. Er komt ook een volledig einde aan het samenscholingsverbod.’

Andere versoepelingen laten toe evenementen met meer mensen op een veilige manier bij te wonen: dat geldt ook voor trouwfeesten, begrafenissen en erediensten. ‘Niet onbelangrijk voor de zomer: Jeugdkampen kunnen opnieuw met meer, en met overnachten’, aldus De Croo.

Aan de mondmaskerplicht raken de ministers nog niet. Ook dansen op trouwfeesten en in dancings is nog niet aan de orde.

Hoewel de versoepelingen eerst op 1 juli zouden ingaan, kozen de ministers voor ten slotte toch voor zondag 27 juni. Op die dag gaat de achtste finale van het EK voor de Rode Duivels door. Als de nationale ploeg het haalt van Finland, zal er dus iets vrijer gesupporterd kunnen worden.

27 ‘hoogrisicolanden’ met extra strenge regels

‘Dit zijn dagen waarvan we kunnen genieten’, zegt federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit). ‘We hopen op een zo zorgeloos mogelijke zomer, maar daarvoor moeten we natuurlijk nog maatregelen nemen. De dijken die we aanleggen tegen het coronavirus moeten stevig genoeg blijven. Daarom moeten we voorzichtig blijven met reizen.’

De Belgische ministers van Volksgezondheid hebben daarvoor 27 ‘hoogrisicolanden’ aangeduid waarvoor extra strenge regels gelden, aldus Vandenbroucke. ‘Vanuit die landen geldt een inreisverbod voor niet-inwoners en niet-Belgen en voor wie daar in de afgelopen veertien dagen is geweest, zal nog een verplichte quarantaine gelden’, aldus minister Vandenbroucke. Op die lijst staan Botswana, Jordanië, Zuid-Afrika, Congo, Qatar, Nepal, Brazilië, Verenigd Koninkrijk, Bolivia, Paraguay, India, Uruguay, Georgië, Chili, Trinidad Tobago, Colombia, Bangladesh, Oeganda, Argentinië, Zimbabwe, Eswatini (Swaziland), Lesotho, Namibië, Mozambique, Suriname, Peru en Pakistan.

Laatste overlegcomité 16 juli

Intussen gaan de vaccinaties in sneltreinvaart verder. ‘Aan het einde van deze maand zal een groot deel van de bevolking gevaccineerd zijn. Vandaar dat we op 16 juli een nieuw overlegcomité gepland hebben. Daarop moeten we kunnen praten over het afschaffen van de overige beperkingen, vanaf 1 augustus’, aldus de premier. Zonder een plotse deltagolf of een andere complicatie zou dat dan het laatste overlegcomité worden.

‘Het is vooral belangrijk dat mensen nu zo snel mogelijk hun tweede dosis kunnen krijgen’, aldus de premier. ‘Want enkel volledig gevaccineerd zijn is de toegangspoort naar de vrijheid. Er zijn nog coronavarianten waar we voorzichtig voor moeten zijn. Een eerste prik werd al bij veel Belgen gezet, maar ook de tweede prik is van levensbelang.’ Wie het Janssen-vaccin kreeg toegediend, heeft genoeg aan één prik.

Klaar voor de volgende pandemie

Vlaams minister-president Jan Jambon toont zich ook heel tevreden over de vaccinatiecampagne. ‘Geniet met maatregelen, want de maatregelen die vandaag nog bestaan zijn echt nodig om verder die weg naar de vrijheid te gaan. Laat u vaccineren, en geniet van de zon’, aldus Jambon. ‘En dan hopen wij inderdaad half juli de overgebleven maatregelen te kunnen laten varen.’

Minister Vandenbroucke is minder optimistisch. ‘De coronapandemie heeft ons al vaker voor verrassingen geplaatst.’ Hij ziet maatregelen als ventilatie en de organisatie van ziekenhuizen eerder structureel worden dan verdwijnen, om toekomstige pandemieën - die er volgens hem zeker kunnen komen - op te vangen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in