Opnieuw buien en onweer
Foto: BELGA

Een eerste reeks van regen- en onweersbuien verlaat vrijdagochtend het land via Nederland. Nadien wordt het tijdelijk wat rustiger met enkele opklaringen, al kan er lokaal nog een bui zijn.

Vrijdagnamiddag ontwikkelen zich nieuwe onweersbuien, vooral in het noorden en het noordwesten van het land. Die kunnen gepaard gaan met veel neerslag in korte tijd, hagel en ook rukwinden tot 80 kilometer per uur, zo meldt het KMI.

De maxima blijven vrijdag hoog en liggen tussen 23 graden aan de kust en 31 graden in de Kempen. De zuidenwind neemt toe in kracht en wordt matig, of zelfs vrij krachtig in het westen.

Vrijdagavond verlaten de laatste buien snel het land via het noorden en komen er op veel plaatsen brede opklaringen. Tijdens de nacht wordt het overal rustig en droog. De minima schommelen tussen 13 en 16 graden. De wind neemt af tot zwak of matig.

Zaterdag wordt het, na het wegtrekken van het eventuele ochtendgrijs, vrij zonnig en meestal droog. De maxima schommelen tussen 20 graden aan zee, 25 graden in het centrum en 27 graden in de Kempen.

Zondag is het erg wisselvallig en trekken er al in de ochtend regen­ en onweersbuien over het land. Daarna wordt het tijdelijk droger, maar de kans op onweer neemt opnieuw toe in de loop van de namiddag of tegen de avond. De maxima liggen tussen 22 en 27 graden.

De nieuwe week zal naar verwachting met wisselvallig weer starten. Het lijkt erop dat er elke dag wel kans zal zijn op (onweers)buien. Vanaf dinsdag dalen de maxima tot rond of net onder 20 graden.