We geven elkaar weer vaker een hand of een zoen
Themabeeld. Foto: Getty Images

Meer en meer mensen die deelnemen aan de Grote Coronastudie geven aan dat ze iemand buiten hun huishouden een hand of een kus gegeven hebben. EK-matchen volgen doen we wel nog vooral in beperkte kring.

De 39ste editie van de Grote Coronastudie van de UAntwerpen werd dinsdag door net geen 15.000 mensen ingevuld. ‘Minder deelnemers vinden de weg naar onze enquête’, zegt professor Philippe Beutels (UAntwerpen), een van de initiatiefnemers. ‘Het geweldige weer en het naderende “rijk der vrijheid” spelen daarbij een rol. Toch hopen we dat zo veel mogelijk mensen blijven meedoen aan dit citizenscienceproject. Uit de info van de huidige 15.000 respondenten kunnen we nog altijd veel opsteken.’

Het aantal mensen dat aangeeft recent iemand de hand te hebben geschud of iemand te hebben gekust, stijgt. Twee weken geleden was dat 33 procent, deze week al 39 procent. De groepen die het meest fysiek contact hebben zijn volledig gevaccineerden, jongeren en deelnemers die aangeven dat ze zich waarschijnlijk niet zullen laten inenten.

Met collega’s wordt meestal nog afstand bewaard: slechts 2 procent gaf een hand, zoen of knuffel aan een collega. Het aantal mensen dat uitsluitend thuis werkt, daalt: van 37,7 naar 32,7 procent.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in