Wie test nodig heeft om te reizen kan vanaf 12 juli mogelijk ook in de apotheek terecht
Foto: belga

Wie deze zomer wil reizen, zal vanaf 12 juli in sommige gevallen ook in de apotheek terechtkunnen voor een snelle antigeentest. Dat kondigde minister Frank Vandenbroucke (Vooruit) aan in de Kamer.

De vrees bestaat dat de testcentra en laboratoria de komende maanden overspoeld zullen worden met werk, omdat mensen die nog niet volledig gevaccineerd zijn, recht hebben op twee gratis PCR-coronatesten. Bovendien zal mogelijk niet iedereen tijdig een test laten afnemen om nog voor het vertrek resultaat te hebben.

Daarom werkt minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke, samen met het coronacommissariaat en in overleg met de sector, aan een verhoging van de capaciteit. Tegelijk zullen apothekers vanaf 12 juli snelle antigeentesten kunnen afnemen in hun apotheek. De testen worden niet gratis en voor de apothekers wordt het een vrijwillig systeem, benadrukte Vandenbroucke in de Kamer. De vicepremier hoopt dat 15 tot 25 procent van de apothekers zal mee stappen in het verhaal.

Om antigeentesten af te nemen in de apotheek is een basisopleiding en een aparte, goed geventileerde ruimte nodig. Apothekers moeten het resultaat ook meteen kunnen registreren bij het gezondheidsinstituut Sciensano, zodat het meteen op het coronacertificaat verschijnt.

Een recent negatief testresultaat op het Europees digitaal coronacertificaat is evenwaardig aan een volledige vaccinatie. Daarmee wordt reizen in de Europese Unie mogelijk.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in