Valse start voor Belgian Cats op EK: Belgische basketvrouwen krijgen meteen oplawaai van Bosnië
Foto: BELGA

De Belgian Cats hebben hun eerste wedstrijd op het EK basketbal niet kunnen winnen. De Belgische dames konden even wedijveren met tegenstander Bosnië, maar stonden geen moment aan de leiding en gingen in de slotfase helemaal ten onder. De Bosniërs haalden het uiteindelijk met 70-55, waardoor er voor de Cats meteen druk op de ketel komt voor de volgende groepswedstrijd tegen Slovenië.

De Belgian Cats openden het eerste kwart dramatisch. De shots vielen niet en defensief werden ze onmiddellijk in snelheid gepakt. Milica Deura en Jonquel Jones loodsten Bosnië na de studieronde (5-2) naar een 10-2 voorsprong. Na zeven minuten had enkel Emma Meesseman twee keer gescoord: 12-4. Coach Philip Mestdagh probeerde het eerst met vervangingen maar moest na zeven minuten een time-out nemen.

Het vlotte immers niet bij de Cats. De shotselectie was erbarmelijk en ondanks een drive en score van Julie Allemand bleven de Belgische vrouwen achter de feiten aanhollen. Kim Mestdagh lukte een bom maar na het eerste kwart keken de Cats tegen een 19-11 achterstand aan.

Nerveuze Cats

Ook in het tweede kwart waren de Belgian Cats aanvankelijk te nerveus. Emma Meesseman kreeg aanvallend geen steun en door toedoen van Nikolina Babic en sterspeelster Jonquel Jones ging het naar 25-13. Defensief schakelden de Belgen wel. Kim Mestdagh lukte steals, de Bosniërs leden balverliezen (11 in de eerste helft) en Emma Meesseman zorgde na een 2-8 tussenspurt voor 27-24. Serena-Lynn Geldof maakte een nuttige invalbeurt bij 29-28 was de aansluiting een feit. Bosnië trok toch de rust in met een 30-28 bonusje maar de Belgian Cats waren ondanks een 12 op 40 shotselectie (waarvan 1 op 14 driepunters) wel terug in de partij.

Emma Meesseman bleef scoren in het derde schuifje, Antonia Delaere lukte haar eerste punten, maar na 36-36 namen de Bosniërs met twee bommen van Melica Deura en Nikoline Babic terug afstand: 44-38. Jonquel Jones incasseerde een technische fout en de Belgen vonden bij 45-44 opnieuw de aansluiting. Bosnië bleef echter cool en trok het laatste schuifje in met 51-47 tussenstand.

In de te warme Rhenus Sport Arena werd het een fysieke veldslag en hapten beide ploegen naar adem. Billie Massey verdween met vijf fouten definitief uit de partij en Emma Meesseman en Antonia Delaere zorgden na een fast-break voor 53-51. Kim Mestdagh zette na een steal de bordjes weer gelijk (53-53) maar weer reageerden de Bosniërs met driepunters. Na drie opeenvolgende bommen keken de Cats tegen een 62-53 achterstand aan en hingen ze in de touwen. In de slotfase konden de Cats geen vuist meer maken en realiseerden de Bosniërs een verdiende overwinning. De Belgian Cats lieten een 24 op 71 shots noteren waarvan slechts 3 op 28 driepunters.

Bosnië-België 70-55

Bosnië: Deura 10, Dzombeta 0, Babic 23, Domuzin 0, Gejic 8, Brcaninovic 0, Dzabo 0, Vrancic 0, Tavic 7, Delic 9, Jones 13

België: Kim Mestdagh 10, Delaere 4, Meesseman 24, Linskens 0, Hanne Mestdagh 0, Geldof 2 , Nauwelaers 0, Billie Massey 0, Vanloo 2, Allemand 13

Kwarts: 19-11, 11-17, 21-19, 19-8