Rijden in een elektrische auto is een heel andere ervaring dan rijden in een auto met klassieke verbrandingsmotor. Een enquête over elektrisch rijden peilde naar de grootste voordelen en belangrijkste eigenschappen van elektrische auto’s.

In opdracht van Kia – dat een nieuw gamma elektrische modellen introduceert – vond op de website van Het Nieuwsblad een enquête plaats over elektrisch rijden. 2.809 deelnemers vulden de vragenlijst volledig in, om een beter idee te krijgen van de meningen over elektrisch rijden. Eén van de vragen luidde: welke karaktereigenschappen passen volgens u bij 100 procent elektrische wagens? Tussen haakjes staat het percentage van respondenten die dit een belangrijke eigenschap vinden.

Geluidloos (93 procent)
De kwaliteit die het vaakst genoemd wordt, is het ontbreken van motorgeluid. Wie rondrijdt in een elektrisch model zoals de Kia e-Soul of e-Niro, ervaart inderdaad een opmerkelijke stilte in het interieur. Klanten van de e-Niro wijzen vaak naar het rijcomfort en de stilte in de wagen als grote troeven.

Modern, innovatief (78 procent)
In elektrische wagens vind je heel wat innovaties terug. Kia gebruikt bijvoorbeeld slimme technologie zoals een regeneratief remsysteem om het rijbereik te verhogen. Zo wordt het batterijpack opgeladen en het rijbereik gemaximaliseerd tijdens het uitbollen of remmen. Goed gevonden: de energierecuperatie is gekoppeld aan het navigatiesysteem en houdt dus rekening met de komende bochten en wijzigingen in het landschap.

Leuk om mee te rijden (73 procent)
Bestuurders van een elektrische auto zijn in 98 procent van de gevallen tevreden met kun keuze zo blijkt uit dit onderzoek. Ze vinden het erg leuk om met een elektrische auto te rijden. Niet alleen omdat het een ecologische keuze is, maar ook omwille van het rijplezier. De Kia e-Niro en e-Soul bieden met hun sterkste batterij (64 kWh) een maximumvermogen van 204 pk en accelereren erg vlot.

Dit zijn de vijf grootste kwaliteiten van de elektrische auto
Foto: Kia

Vereist weinig onderhoud (73 procent)
Een elektrische auto heeft minder wrijvende onderdelen dan een auto met verbrandingsmotor en vergt hierdoor minder onderhoud. Oliewissels behoren tot het verleden en dankzij het regeneratieve remsysteem hebben de remmen aanzienlijk minder onderhoud nodig. Ook op de elektrische Kia’s geldt trouwens de bijzondere Kia-garantie van zeven jaar of 150.000 kilometer die ook het batterijpakket en de elektromotor dekt.

Krachtig (65 procent)
In een elektrische auto hoef je niet te wachten tot de motor voldoende toerental ontwikkelt: je geniet meteen van de aanwezige kracht. Aan het stoplicht of in druk stadsverkeer is dat heel aangenaam. Veel elektrische wagens presteren vlot. Een voorbeeld? De nieuwe Kia EV6 GT zit in nauwelijks 3,5 seconden al aan 100 km/u.

Benieuwd naar de voordelen van elektrisch rijden?
Ontdek hier het elektrische gamma van Kia »