Wie de stap zet naar een elektrische auto is daar doorgaans bijzonder tevreden over. Eigenaars van elektrische auto’s zijn bijna allemaal laaiend enthousiast. Ook steeds meer benzine- en dieselrijders hebben de intentie om over te stappen.

Dat de bestuurders van elektrische auto’s tevreden zijn, blijkt uit een enquête over elektrisch rijden op de website van Het Nieuwsblad naar aanleiding van de lancering van de nieuwe Kia e-Soul en e-Niro. 2.809 Belgen namen deel aan het onderzoek. Vooral de eigenaars van een 100 procent elektrische auto zijn tevreden over hun keuze. Maar liefst 87 procent geeft aan ‘zeer tevreden’ te zijn en nog eens 11 procent is ‘eerder tevreden’. Met andere woorden: 98 procent rijdt graag met zijn of haar elektrische auto.

Waarom elektrisch?
Het onderzoek peilde ook naar de voornaamste beweegredenen om voor een elektrische auto te kiezen. De eigenaars voelden zich aangetrokken door de innovatie en technologie (44 procent), lieten zich leiden door ecologische redenen (36 procent) of keken naar het financiële plaatje (14 procent).

Elektrische wagens maken hun bestuurders bijzonder gelukkig
Foto: Kia

Volgende auto
Het onderzoek toont ook aan dat bezitters van een elektrische wagen meestal van plan zijn om bij hun volgende aankoop ook voor dit type aandrijving te kiezen. 76 procent zou opnieuw volledig elektrisch gaan, 14 procent zou kiezen voor een plug-in hybride en 5 procent voor een zelfopladende hybride. 8 procent weet het nog niet, 3 procent verkiest een benzinewagen en in een diesel is er geen interesse meer.

Bij huidige benzine- en dieselrijders valt op dat ze vaak de intentie hebben om de volgende keer voor een elektrische wagen te kiezen. Respectievelijk 20 en 21 procent van de benzine- en dieseleigenaars heeft die keuze voor een 100 procent elektrische auto nu al gemaakt. Ook de plug-in hybrides en hybrides scoren goed (telkens zo’n 17 procent). Maar wat vooral opvalt, is dat veel mensen twijfelen: 35 procent van de benzinerijders en 42 procent van de dieseleigenaars weet het vandaag nog niet.

Mooi resultaat voor Kia e-Niro
Ook Kia stelt vast dat eigenaars van een elektrische auto overwegend tevreden zijn. Op zijn website deelt Kia de gebruikerservaringen van de eigenaars met het grote publiek, een teken van vertrouwen in de eigen producten. De elektrische cross-over e-Niro krijgt van zijn eigenaars een algemene beoordeling van 9,3 op 10. Een zeer mooi resultaat.

Monique uit Drongen vindt vooral het rijcomfort en de stilte in de wagen goed. Joost uit Koksijde is blij dat de aangegeven actieradius ook de echte actieradius is. Charlie uit Brussel geeft de e-Niro zelfs 10 op 10: “Bij rustig en defensief rijden, verbruik ik op gewone wegen en in de stad minder dan 12 kW op 100 km, op een autoweg bij 100 km/u niet meer dan 14 kW bij zomerse temperaturen én met de airco lichtjes aan. Wie wil, kan met deze auto echt wel ecorijden.”

Tevreden klanten dus. Zelf heeft Kia ook veel vertrouwen in de kwaliteit van zijn producten. Zo krijg je zeven jaar of 150.000 kilometer fabrieksgarantie, ook op de batterij van de elektrische e-Soul en e-Niro.

Ben jij ook klaar om elektrisch te rijden?
Ontdek hier het elektrische gamma van Kia »