Bij de aankoop van een nieuwe auto komen heel wat criteria kijken, van het rijplezier tot de prijs. Wat zijn volgens Belgische autokopers de voornaamste factoren? En denken (potentiële) kopers van elektrische auto’s daar hetzelfde over?

In opdracht van Kia (dat twee nieuwe elektrische modellen lanceert) vond op de website van Het Nieuwsblad een enquête plaats over elektrische wagens. 2.809 deelnemers vulden de vragenlijst volledig in en dat leverde interessante resultaten op. Zo werd onder meer gevraagd welke factoren de doorslag geven bij de aankoop van een nieuwe auto. De volgende vijf criteria spelen een grote rol. Tussen haakjes staat het percentage respondenten dat akkoord gaat met de stelling.

Alle uitgaven voor mijn auto mogen niet te veel kosten. (77 procent)
De totale kosten blijven heel belangrijk bij de aankoop van een nieuwe auto. Gemiddeld zijn gebruikers van een elektrische wagen bereid om iets meer uit te geven dan eigenaars van een wagen met verbrandingsmotor. Met modellen als de nieuwe Kia e-Niro en e-Soul wordt elektrisch rijden stilaan toegankelijker. Interessant om te weten, is dat de onderhouds- en verbruikskosten van een elektrische wagen lager uitvallen. Eigenaars van een elektrische auto betalen maandelijks 90 euro aan verbruikskosten, tegenover 117 euro benzinekosten en 129 euro voor een dieselrijder.

Ik hou rekening met fiscale maatregelen als ik een nieuwe auto kies. (64 procent)
Gebruikers (85 procent) en potentiële gebruikers (83 procent) van elektrische wagens houden meer rekening met fiscale stimuli dan het bovenstaande gemiddelde (64 procent). Wie elektrisch rijdt, mag dan ook rekenen op een schouderklopje van de overheid, zoals de gunstige fiscale aftrekbaarheid voor bedrijven (nu 100 procent). De eigenaars van elektrische wagens geven aan dat ze niet alleen kijken naar de fiscaliteit, maar ook naar de technologie, innovatie en ecologie.

Milieu, fiscaliteit of persoonlijkheid: wat geeft de doorslag als je een auto koopt?
Foto: Kia

Mijn auto moet altijd rekening houden met het milieu. (57 procent)
Gebruikers (84 procent) en mogelijke gebruikers (75 procent) van elektrische wagens vinden milieu belangrijker dan gemiddeld. Een grote troef van elektrische wagens is dat ze helemaal geen gassen zoals CO2 uitstoten. Moderne elektrische wagens zoals de Kia e-Niro en e-Soul zijn bovendien uitgerust met toptechnologie die de bestuurder helpt om zo weinig mogelijk stroom te verbruiken. Zo beperkt de Eco+-rijmodus het energieverbruik tot het minimum. Met schakelhendels aan het stuur kun je ervoor zorgen dat de auto meer bewegingsenergie recupereert bij het uitbollen of remmen en dus langere afstanden kan rijden.

Autorijden is vooral een plezier. (56 procent)
De meeste bestuurders vinden autorijden leuk, blijkt uit dit onderzoek. Zeker rijden met een elektrische auto geeft heel wat rijplezier door de geruisloze werking van de aandrijving en de onmiddellijke beschikbaarheid van de trekkracht vanaf de eerste meters. De Kia e-Niro en e-Soul bieden met hun sterkste batterij een maximumvermogen van 204 pk en accelereren erg vlot.

Mijn auto is een reflectie van mijn persoonlijkheid. (38 procent)
Voor wie elektrisch rijdt, is een wagen vaker dan gemiddeld een kwestie van persoonlijkheid (53 procent). Een constructeur zoals Kia speelt hierop in door de e-Niro en e-Soul een opvallend design mee te geven. Het zijn allebei cross-overs met een stijlvolle uitstraling. De nieuwe Kia e-Soul (voortaan altijd met elektrische aandrijving in Europa) heeft net als zijn voorgangers een iconisch en herkenbaar design met een speels karakter. Wellicht heb je de Niro al zien rijden als hybride of plug-inhybride. De volledig elektrische e-Niro herken je direct aan het gesloten ‘radiatorrooster’ met klep voor het laadstopcontact. Hij heeft ook specifieke, blauwe accenten aan de buitenkant. Kortom, zowel met de e-Niro als de e-Soul rijd je in stijl helemaal elektrisch.

Ben jij ook klaar om elektrisch te rijden?
Ontdek hier het elektrische gamma van Kia »