Geen overnemer voor Rabobank.be
Foto: BELGAIMAGE

Rabobank heeft geen overnemer gevonden voor zijn Belgische activiteiten. Het personeel wordt ontslagen, de klanten krijgen een jaar om hun geld elders onder te brengen.

De zoektocht naar een overnemer voor de spaaractiviteiten van Rabobank.be is op niets uitgelopen, laat de bank weten. Zoals drie maanden geleden werd aangekondigd, wordt nu plan B ingeschakeld: de afbouw van de Belgische spaaractiviteiten. De 53 personeelsleden moeten op zoek naar ander werk, de 228.000 klanten naar een andere bank.

Dat er geen overnemer is gevonden, verbaast niet. Veel banken hebben te veel spaargeld, en krijgen daarvoor door de ECB een strafrente aangerekend. De ultralage rente op spaargeld weerspiegelt het feit dat de banken niet actief op zoek zijn naar spaarders.

Risico op phishing

Met de operatie-afbouw wordt op 1 juli gestart. Vanaf dan begint de transitieperiode van een jaar. Die is nodig om de getrouwheidspremies uit te betalen. De rente op de 7 miljard uitstaande spaartegoeden wordt teruggebracht naar het wettelijke minimum: 0,01 procent basisrente en 0,10 procent getrouwheidspremie. Geld dat vanaf dan nog wordt bijgestort, heeft alleen recht op de basisrente. Op 1 juli 2022 worden de spaarrekeningen afgesloten, en komt het geld terecht op de Rabo-zichtrekeningen. Die geven geen recht op rente. Die zichtrekeningen zullen ‘enige tijd nadien’ afgesloten worden, meldt Rabobank. Mogelijk worden op termijn de regels op slapende rekeningen van kracht.

De klanten worden via een informatiecampagne op de hoogte gebracht. Daarbij komt ook veel aandacht voor het risico op phishing. Mogelijk zien oplichters in de sluiting een opportuniteit om argeloze klanten geld afhandig te maken.

Rabobank blijft wel in ons land aanwezig met activiteiten voor grote bedrijven.