Pavard even knock-out tegen Duitsland: volgens spelersvakbond moest een wissel volgen
Foto: afp

De internationale spelersvakbond Fifpro heeft woensdag laten weten te betreuren dat de Fransman Benjamin Pavard na zijn botsing met de Duitser Robin Gosens, dinsdag in de EK-wedstrijd tussen Frankrijk en Duitsland, niet vervangen werd. Pavard was naar eigen zeggen ‘tien tot vijftien seconden knock-out’.

‘We staan in contact met de Uefa om te weten te komen waarom het Concussion Charter niet is toegepast en Pavard het veld dus niet heeft verlaten’, liet de spelersvakbond weten op Twitter.

Gosens raakte Pavard vol met het bovenbeen tegen het hoofd. De Franse rechtsachter ging vervolgens neer, verloor even het bewustzijn, maar kon na enkele minuten de partij wel opnieuw hervatten.

Zaterdag maakte de Uefa, na te hebben samengezeten met de medische staf van elk deelnemend land, nog een reeks aanbevelingen bekend voor de behandeling van hersenschuddingen.

Daarin werd gestipuleerd dat ‘elke speler die ervan verdacht wordt een hersenschudding te hebben opgelopen onmiddellijk het terrein moet verlaten, of het nu gaat om een training of een wedstrijd.’ De moeilijkheid ligt in de interpretatie van het ‘vermoeden’ van hersenschudding. Meteen na het incident op het veld worden de symptomen van de speler onderzocht, maar die kunnen ook met vertraging verschijnen.

Wereldvoetbalbond Fifa stelt in haar aanbevelingen dat het onderzoek op het veld slechts een eerste stap is. Nadien, binnen de 24 tot 72 uren, moet de speler ter bevestiging van de diagnose onderzocht worden door een hersenspecialist.