Duitse politie overwoog parachutist in Allianz Arena neer te schieten
Foto: EPA-EFE

De activist van Greenpeace die dinsdagavond voor de aftrap van Frankrijk-Duitsland het stadion in München met een parachute binnen vloog, had dat bijna met zijn leven bekocht. De Duitse politie overwoog hem neer te schieten, bevestigde de minister van Binnenlandse Zaken van de deelstaat Beieren een dag na de mislukte stunt.

De man wilde met zijn actie de aandacht van het publiek vragen voor het milieu. Het was de bedoeling dat hij een bal op het veld van de Allianz Arena zou gooien en daarna weer zou wegvliegen, maar dat mislukte. Hij leek de controle enigszins kwijt te zijn, scheerde rakelings over het publiek en verwondde twee mensen voor hij op het veld landde.

‘De eliteschutters hadden hem al in het vizier’, stelt minister Joachim Herrmann in een verklaring. ‘De schutters haalden de trekker uiteindelijk niet over toen ze het logo van Greenpeace op zijn scherm zagen. Als de politie had besloten dat het om een terroristische aanslag ging, dan had hij dit met zijn leven betaald.’

De 38-jarige man werd woensdag na een ondervraging weer vrijgelaten maar zal zich voor het gerecht moeten verantwoorden. Greenpeace bood inmiddels al verontschuldigingen aan.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in