Quarantaine valt weg bij gevaccineerden, wel PCR-test na hoogrisicocontact
Foto: EPA-EFE

De gezondheidsministers zijn op aanraden van de experts een versoepeling voor gevaccineerden overeengekomen. De verplichte quarantaine na een hoogrisicocontact wordt voor hen opgeschort. Ze moeten wel een negatieve test kunnen voorleggen. Dat werd aan De Standaard bevestigd.

‘Vanuit wetenschappelijke hoek adviseren we om de verplichte quarantaine te laten vallen voor volledig gevaccineerden die contact hebben gehad met een coronapatiënt’, zei Sciensano-viroloog Steven Van Gucht eerder. ‘Bij hen moet het volstaan om alleen nog een PCR-test af te nemen.’ De ministers gaan in op die voorgestelde versoepeling. Dat zijn ze overeengekomen op de interministeriële conferentie woensdag.

Wie volledig gevaccineerd is, moet zich na een hoogrisicocontact onmiddellijk op dag één laten testen, maar bij negatief resultaat wordt die persoon vrijgesteld van een tweede test en quarantaine. Voor alle duidelijkheid: volledige vaccinatie betekent 14 dagen na de laatste dosis. Wanneer een persoon besmet raakte met het virus in de afgelopen 180 dagen volstaat één dosis om als volledig gevaccineerd beschouwd te worden. De nieuwe maatregel gaat in vanaf donderdag 24 juni.

De quarantaineregels blijven wel nog van kracht in het geval van clusters van besmettingen, bijvoorbeeld in een woonzorgcentrum, of wanneer een ‘doorbraakinfectie’ (een besmetting van een volledig gevaccineerd persoon) plaatsvindt binnen een ‘collectiviteit’, zoals een bedrijf.

Tot dusver was er geen quarantaine-onderscheid tussen gevaccineerden en niet-gevaccineerden: iedereen die contact had met een corona­patiënt, moest tien dagen in isolatie. ‘Maar bij volledig gevaccineerden weten we dat de kans veel kleiner is dat ze nog besmet raken met het virus’, aldus Van Gucht. ‘Ook zullen ze het virus veel minder snel doorgeven. De kans op transmissie kan dalen met 80 procent. Virologisch gezien vormen zij dus een veel minder groot gevaar. Al blijft er uiteraard een klein risico, vandaar dat we één verplichte PCR-test behouden.’

Voor ­gevaccineerden onder elkaar geldt al langer geen advies meer om afstand te houden of een mondmasker te ­dragen.

Wie tussen 18 en 40 jaar is en nog geen uitnodiging kreeg voor een vaccinatie, kan zich vrijwillig aanmelden voor het ­Janssen-vaccin. Maar is dat wel verstandig? In deze video’s vertelt wetenschapsjournalist Dries De Smet wat u moet weten om die afweging te kunnen maken.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in