Ruim 45.000 Vlamingen onder de 41 willen vrijwillig Janssen-vaccin
Foto: BELGAIMAGE

Al meer dan 45.000 Vlamingen tussen 18 en 40 jaar hebben zich sinds dinsdag vrijwillig kandidaat gesteld voor een Janssen-vaccin. Dat meldt Joris Moonens, woordvoerder van het Agentschap Zorg en Gezondheid aan persagentschap Belga.

Minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) kondigde vorige week aan dat volwassenen tussen 18 en 40 jaar binnenkort vrijwillig zullen kunnen kiezen voor het vaccin van Janssen (Johnson & Johnson). Dinsdag werd deze mogelijkheid toegevoegd op Qvax. Je kunt daar concreet aangeven kandidaat te zijn voor een Janssen-vaccin.

Volg het meest recente nieuws over het coronavirus in de coronablog

Op een dag tijd hebben al ruim 45.000 volwassenen jonger dan 41 zich kandidaat gesteld voor het vaccin. ‘Het was de juiste keuze om J&J vrijwillig aan te bieden’, aldus Beke op Twitter. Wie zich kandidaat wil stellen, moet wel eerst de beschikbare informatie over het Janssen-vaccin doornemen. Die omvat onder meer een risico-batenanalyse waarin de kans op de uiterst zeldzame bijwerking van bloedklonters in combinatie met een verlaagd aantal bloedplaatjes wordt afgewogen tegen de individuele baten van een coronavaccin.

16- en 17-jarigen

Vanaf dinsdag kunnen ook 16- en 17-jarigen zich inschrijven op Qvax. Zij komen (nog) niet in aanmerking voor het Janssen-vaccin, maar kunnen op die manier wel een vrijgekomen plaatsje voor het Pfizer-vaccin innemen. Normaliter komen 16- en 17-jarigen pas helemaal achteraan de vaccinatiecampagne aan de beurt. Intussen hebben ook al zowat 9.000 jongeren zich hiervoor aangemeld.

Wat zijn de voordelen van het Janssen-vaccin?

Wat zijn de nadelen van het Janssen-vaccin?

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in