Parachutist crasht ei zo na in publiek vlak voor aftrap Frankrijk-Duitsland
Foto: AP

Een ramp werd maar nipt vermeden in de Allianz Arena in München. Net voor de aftrap tussen Frankrijk en Duitsland vloog een parachutist het stadion binnen. De man stortte bijna neer in het publiek.

De parachutist is een activist van milieuorganisatie Greenpeace, maar bij z’n vlucht in het stadion raakte hij de spidercam. De man kon maar nipt een crash in het publiek vermijden. Een actie waarbij uiteindelijk één persoon gewond geraakte, maar die dramatisch kon aflopen.

Intussen heeft Greenpeace zijn excuses aangeboden voor de protestactie. Volgens de milieuorganisatie was dat allemaal niet de bedoeling. ‘We verontschuldigen ons ervoor dat bij de Greenpeace-actie van vandaag vanwege een technische storing een noodlanding gemaakt moest worden. Mensen werden daardoor in gevaar gebracht en een persoon zou gewond zijn geraakt’, schrijft de Duitse tak van de organisatie op Twitter. ‘We hopen dat iedereen in orde is. Dit protest was niet bedoeld om het spel te verstoren of mensen te verwonden. De acties van Greenpeace zijn altijd vreedzaam en geweldloos. Helaas verliep niet alles volgens plan met deze campagne.’

Protest tegen sponsor Volkswagen

Het was volgens Greenpeace de bedoeling dat de parachutist een bal op het veld van de Allianz Arena zou gooien en daarna weer zou wegvliegen. De actievoerder had een motor op zijn rug hangen. Toen hij het stadion binnen vloog, leek hij één van de kabels te raken die aan het dak hangen voor de aansturing van de ‘zwevende’ camera boven het veld. De parachutist raakte daardoor de controle enigszins kwijt en scheerde rakelings over het publiek. De man plofte met een flinke smak op het veld neer, niet ver van de zijlijn. Enkele Duitse voetballers kwamen even kijken bij de hoe het met de man ging. Op de gele parachute stond de naam van de milieuorganisatie en de tekst ‘Kick out oil!’.

Greenpeace liet via Twitter weten dat het ging om een protest tegen Volkswagen, één van de sponsors van het EK. Op tv was niets van het incident van te zien, maar toeschouwers in München deelden beelden via de sociale media. De actievoerder die op nogal gevaarlijke wijze het stadion was binnengevlogen, werd door enkele stewards afgevoerd.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in