Duizenden Israëlische nationalisten nemen deel aan vlaggenmars door Jeruzalem
Een joodse man in het oude deel van Jeruzalem. Foto: REUTERS

Duizenden Israëlische nationalisten hebben dinsdag deelgenomen aan omstreden vlaggenmars door Jeruzalem. Voor de start van de mars zijn in de buurt van de Oude Stad ook zeventien Palestijnen gewond geraakt bij confrontaties met de politie, zo melden Israëlische media op basis van de hulporganisatie Rode Halvemaan.

De Palestijnen zien de vlaggenmars als een provocatie en wilden dat de tocht werd afgelast. Oorspronkelijk wilden de Israëlische nationalisten door de Palestijnse wijken gaan, maar dat werd verboden. De Israëlische ordediensten zijn massaal aanwezig. De twee- tot vijfduizend deelnemers aan de mars zwaaiden met Israëlische vlaggen tijdens de optocht, die onder meer door de islamitische wijken in de Oude Stad van Jeruzalem trok.

Het stadsbestuur van Jeruzalem laat weten dat er ongeveer 2.000 politiemensen worden ingezet om de optocht te beveiligen. Heel wat Palestijnen beschouwen de mars namelijk als een provocatie. Fatah en Hamas, de belangrijkste Palestijnse organisaties, hadden opgeroepen tot een ‘dag van woede’. In de Gazastrook hebben dinsdagnamiddag duizenden mensen gemanifesteerd tegen de vlaggenmars.

Het Israëlische leger heeft volgens lokale media de luchtverdediging versterkt, maar zou niet verwachten dat Hamas daadwerkelijk raketten gaat afvuren op Jeruzalem vanuit de Gazastrook.

De Israëlische brandweer moest dinsdag uitrukken voor meerdere branden in het zuiden van het land. De Israëlische hulpdiensten vermoeden dat die zijn veroorzaakt door brandballonnen vanuit de Palestijnse Gazastrook. Aan een grensovergang kwam het ook tot een confrontatie tussen Israëlische soldaten en een dertigtal Palestijnen. Zowel Fatah als Hamas spreken van een provocatie en hebben al opgeroepen tot een dag van woede.

De situatie veroorzaakt groeiende onrust, enkele weken nadat een staakt-het-vuren werd afgekondigd tussen de Palestijnse ­Hamas in Gaza en Israël. In mei laaide geweld tussen beiden kampen op, waarna elf dagen van bombardementen en raketbeschietingen volgden. De mars stond oorspronkelijk gepland voor 10 maart, maar kon door de aanvallen niet doorgaan.

De Verenigde Naties hebben beide partijen gevraagd zich verantwoord te gedragen en te voorkomen dat de situatie weer escaleert. De nieuw verkozen Israëlische premier Naftali Bennett veroordeelt de vlaggenparade en roept op tot kalmte.

Israël had het door Arabieren gedomineerde oostelijke deel van Jeruzalem in 1967 veroverd. De Palestijnen zien het gebied als de toekomstige hoofdstad van hun eigen staat, terwijl Israël heel Jeruzalem als zijn hoofdstad opeist. De bezetting van oost Jeruzalem wordt internationaal niet erkend.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig