Zweden zal aangifte doen bij politie na haatspraak tegen spits Berg
Marcus Berg ligt op de grond na zijn gemiste kans tegen Spanje. Foto: isopix

De Zweedse voetbalbond gaat aangifte doen bij de politie nadat Marcus Berg het slachtoffer werd van haatspraak op sociale media. Berg (34) kreeg honderden online haatreacties over zich heen nadat hij een grote kans voor Zweden had gemist in het doelpuntloos gelijkspel, maandag in de EK-wedstrijd tegen Spanje.

Hoofd van de beveiliging Martin Fredman bevestigde dinsdag aan de Zweedse omroep SVT Sport dat er een rapport zou worden opgesteld en overhandigd aan de politie. Hij zei dat alle acties worden ondernomen in overleg en overeenstemming met Berg, aangezien de commentaren opmerkingen bevatten die de Zweden als een illegale dreiging zouden beschouwen.

‘Er zijn waarschijnlijk veel mensen die vandaag wakker zijn geworden en spijt hebben van wat ze hebben geschreven’, zei Fredman. ‘Misschien krijgen ze dan ook een telefoontje van de politie.’

‘De hele ploeg staat achter jou’

Berg kreeg na de haatreacties op z’n Instagram-pagina steun van zijn Zweedse ploegmaats. Doelman Robin Olsen noemt de reacties belachelijk: ‘Ik ga er geen energie aan verspillen. Net als de rest van het team weet ik hoe belangrijk Berg is voor de ploeg. De haatreacties getuigen van een enorm laag niveau. Marcus weet dat de hele ploeg achter hem staat’, aldus Olsen.

Op de socialemediakanalen van Zweden stroomden al een hoop haatreacties binnen nadat Dejan Kulusevski positief had getest op het coronavirus. De speler werd ervan beschuldigd het virus in de ploeg te hebben gebracht na een etentje met vrienden.

Ook de voormalige Zweedse kapitein Andreas Granqvist, die ook op dit EK aanwezig is, steunde Berg op Instagram.

Op het WK in 2018 sprak de Zweedse nationale ploeg zich ook al publiekelijk uit tegen racistische commentaren die gericht waren aan de Zweedse aanvallende middenvelder Jimmy Durmaz.