Zou het niet fantastisch zijn mocht je auto tegelijk een stroombron zijn? Niet alleen om thuis te gebruiken als noodgenerator, maar ook onderweg. Denk maar aan een avontuur in de buitenlucht … met een vers kopje koffie of koel drankje. Over enkele maanden is dat perfect mogelijk, dankzij de vehicle-to-load-technologie in de Kia EV6.

De technologie van elektrische wagens evolueert razendsnel en de nieuwe Kia EV6 is daar een mooi voorbeeld van. Deze zuiver elektrische cross-over is de eerste Kia op basis van een nieuw platform dat specifiek ontwikkeld werd voor auto’s die louter op batterijen rijden. Het laadsysteem van de EV6 is flexibeler dan dat van de vorige generatie elektrische auto’s dankzij een geïntegreerde laadcontrole-eenheid (ICCU). Bij dit systeem hoort een nieuwe vehicle-to-load-functie, afgekort tot V2L. Klinkt ingewikkeld, maar het komt er eenvoudigweg op neer dat deze auto slim genoeg is om zowel stroom te ontvangen als te versturen. En dat opent de deur naar heel wat nieuwe mogelijkheden.

Je elektrische auto als stopcontact: is dit de toekomst?
Foto: Kia

Wat is V2L?

De vehicle-to-load-technologie (V2L) tovert de EV6 om tot een rijdend stopcontact. Terwijl bij de zogenaamde vehicle-to-grid-technologie (V2G) de accu van de elektrische auto dient om het elektriciteitsnet te stabiliseren, wordt de stroom bij V2L gebruikt voor andere doeleinden. In de Kia EV6 kun je een stekker inpluggen op twee manieren. Je vindt een aansluiting onder de achterbank terwijl een tweede aansluitpunt zich in de laadpoort aan de buitenkant van de auto bevindt. Deze aansluiting aan de buitenkant levert zelfs vermogen wanneer de auto uitgeschakeld is.

Waarvoor kun je V2L gebruiken?

Allemaal goed en wel, maar wat zijn in de praktijk de voordelen van de V2L-functie? Concreet beschik je in de EV6 over maximaal 3,6 kW elektrisch vermogen voor allerhande toepassingen. Zo kun je allerlei spullen meenemen voor een avontuur in de buitenlucht, zonder dat je uitstoot veroorzaakt. Denk bijvoorbeeld aan elektrische fietsen, scooters of kampeermateriaal. Een koffiezetapparaat of kleine koelkast meenemen? Geen probleem. De EV6 levert genoeg stroom om een middelgrote airconditioner en een televisie van 55 inch tot 24 uur lang te voeden. De EV6 fungeert ook als noodstroombron voor je woning. Ben je de gelukkige eigenaar van een thuisbatterij? Dan kun je die opladen met de accu van de EV6.

Ook handig is dat je een andere elektrische wagen kunt opladen, wanneer die bijvoorbeeld te weinig actieradius heeft. Met een EV6 zal dat echter niet meteen gebeuren, want die kan meer dan 528 kilometer afleggen met een enkele laadbeurt (in de 2WD-versie met 77,4 kWh). Je merkt het: ook op dat vlak hebben elektrische auto’s een enorme vooruitgang geboekt.

Je elektrische auto als stopcontact: is dit de toekomst?
Foto: Kia

Nu al bestelbaar

Zie je de EV6 wel zitten? Je kunt hem nu al bestellen bij de Kia-dealer in jouw buurt. De eerste leveringen zijn midden oktober 2021 gepland. Wacht niet te lang, want in België lopen de reservaties vlot binnen en was na amper een maand tijd al de helft van het jaarvolume de deur uit.

Wil je meer weten over de intelligente Kia EV6?
Ontdek nu deze elektrische cross-over »

Je elektrische auto als stopcontact: is dit de toekomst?
Foto: Kia