“Met een elektrische auto kun je niet op vakantie”, hoor je weleens. Maar klopt die stelling vandaag nog? En hoe kun je zo’n elektrische auto het best opladen onderweg?

Nu de zomervakantie in zicht is, mogen we stilaan weer dromen van mooie reizen. De auto is het perfecte vervoermiddel om met je eigen bubbel veilig op vakantie te vertrekken. Maar wat als je met een elektrische auto rijdt of overweegt om er binnenkort een te kopen? Range anxiety of de angst voor onvoldoende rijbereik is een van de voornaamste redenen voor autobestuurders om niet te kiezen voor een elektrische auto.

Die angst kunnen we meteen wegnemen: ja, het is perfect mogelijk om bijvoorbeeld naar het zuiden van Frankrijk op vakantie te gaan met een elektrische auto en pakweg 1.200 kilometer te rijden door onderweg enkele keren op te laden. In het gamma van Kia vind je bijvoorbeeld meerdere modellen die al meer dan 400 kilometer rijbereik halen. De e-Soul geraakt met één laadbeurt 452 kilometer ver, de e-Niro 455 kilometer (met batterij van 64 kWh). De nieuwe elektrische cross-over Kia EV6 (die geleverd wordt vanaf midden oktober) gaat zelfs nog een stap verder met een actieradius van ruim 528 kilometer (in de 2WD-versie met 77,4 kWh). Dankzij het maximale trekvermogen van 1.600 kilogram kan de EV6 zelfs een caravan meenemen, wat ook uitzonderlijk is voor een elektrische auto.

Op vakantie met een elektrische auto: kan dat?
Foto: Kia

Kies voor een snellader

Een goede voorbereiding is het halve werk. Het spreekt voor zich dat je thuis vertrekt met een volledig opgeladen batterij. Niet alleen uit praktische overwegingen, het is ook goedkoper dan onderweg laden. Vóór je vertrekt, moet je al weten waar je tussenstops kunt inlassen om de batterij op te laden. Om zo weinig mogelijk tijd te verliezen, is het belangrijk dat je kiest voor snelladers, want er bestaan grote verschillen in laadsnelheden. Zowel de boordlader in je wagen als de capaciteit van de laadpaal beïnvloeden de laadtijd. Er bestaan veel apps die je helpen om een snelle laadpaal te vinden. Bij Kia is dat bijvoorbeeld goed geregeld via de KiaCharge-app.

IONITY

Een aanrader voor wie graag opschiet, is het IONITY-netwerk met meer dan 400 snellaadstations in 24 Europese landen. Om de 120 kilometer van het internationale snelwegennet vind je een oplaadpunt. Kia is één van de partners van IONITY en dat biedt enkele voordelen. Zo betaal je als Kia-rijder een lager laadtarief. Bestuurders van de nieuwe Kia EV6 zien in hun navigatiesysteem de IONITY-laadpunten én hun beschikbaarheid in real time. De EV6 belooft spectaculair korte laadtijden in combinatie met IONITY: nog geen 4,5 minuten laden levert een rijbereik van 100 kilometer op. Van 10 tot 80 procent opladen, duurt minder dan 18 minuten.

De KiaCharge-app geeft niet alleen toegang tot het IONITY-netwerk, maar ook tot ongeveer 205.000 oplaadpunten in heel Europa, inclusief wisselstroom- en gelijkstroomaansluitingen. Met één factuur betaal je alle oplaadactiviteiten in volledige transparantie. Laden hoeft dus niet ingewikkeld te zijn.

Op vakantie met een elektrische auto: kan dat?
Foto: Kia

Voldoende marge

Idealiter plan je een eerste stop na circa 300 kilometer. Je bent dan al bijna drie uur onderweg, een pauze is dus ook voor jezelf nuttig om even op adem te komen of te eten. Met enkele tussenstops kom je sowieso uitgeruster op je bestemming aan dan wanneer je het traject in één stuk aflegt. Dankzij de korte laadtijden ben je niet verplicht om de batterij volledig op te laden. Het is een goed idee om bijvoorbeeld op te laden tot 80 procent, aangezien het laatste gedeelte doorgaans wat langer duurt.

Hou er wel rekening mee dat een elektrische auto meer stroom verbruikt op de snelweg en dan je wellicht gewoon bent. Behoud dus altijd voldoende marge. Het is goed om te weten hoeveel jouw auto precies verbruikt over een langer traject aan pakweg 110 of 120 km/u, voor je de route van de laadpunten uitstippelt. Vergeet ook zeker niet om na te gaan welke laadmogelijkheden er zijn op je bestemming. En geniet vooral van je vakantie!

Wil je meer weten over elektrisch rijden?
Maak kennis met de elektrische modellen van Kia »