Mechelen eist uitleg over fabriek die opduikt in PFAS-rapport
De vestiging van Chemours Belgium in de Antoon Spinoystraat in Mechelen. Foto: Dirk Vertommen

De fabriek van Chemours Belgium in Mechelen-Zuid, tot 2015 een vestiging van DuPont de Nemours, duikt op in een Ovam-rapport over PFAS. Het Mechelse stadsbestuur organiseert dinsdag een extra schepencollege om uitleg te krijgen van Ovam, de milieu-inspectie en de producent.

Sven Van Haezendonck

Eind juni 2018 publiceerde de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (Ovam) de resultaten van een onderzoek. Dat spitste zich toe op de aanwezigheid van PFAS in het grondwater, de bodem en de waterbodem ter hoogte van risicoactiviteiten. Zogenoemde poly- en perfluoralkylstoffen komen niet van nature voor, het zijn kunstmatige chemische stoffen. PFOS, dat de verontreiniging in Zwijndrecht heeft veroorzaakt, behoort tot de categorie van PFAS. PFAS zijn zogenoemde forever chemicals, omdat ze heel moeilijk afbreekbaar zijn.

Mechelen eist uitleg over fabriek die opduikt in PFAS-rapport
Chemours nam in 2015 wereldwijd de productie over van DuPont de Nemours. Foto: Dirk Vertommen

Wat nu in Mechelen ongerustheid creëert, is dat in hetzelfde Ovam-rapport expliciet de fabriek in de Antoon Spinoystraat in Mechelen-Zuid als productielocatie wordt vermeld en het gebruik van PTFE, beter bekend als teflon.

‘Ik begrijp de vraag, maar ik kan daar geen antwoord op geven’, reageert Willem Buitelaar, woordvoerder van DuPont. ‘In 2015 heeft DuPont deze activiteiten wereldwijd ondergebracht in het zelfstandige bedrijf Chemours. Het zijn twee gescheiden, beursgenoteerde ondernemingen’, vertelt Buitelaar.

Bij Chemours Belgium was niemand bereikbaar voor een reactie. Ovam zegt pas dinsdag te kunnen reageren.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig