Laatste verpleger Maradona: ‘kreeg orders om hem niet wakker te maken’
Foto: reuters

De nachtverpleger van Diego Maradona, het eerste lid van zijn medisch team dat maandag voor de Argentijnse openbare aanklager moest verschijnen, heeft ontkend dat hij zijn patiënt aan een lange doodsstrijd overliet. Hij zei dat hij ‘orders had gekregen om hem niet wakker te maken’.

‘Zijn bazen zeiden dat hij de patiënt niet mocht storen. Mijn cliënt was zo verstandig om zijn taak (toezicht houden) uit te voeren zodat de patiënt dat niet aanvoelde als een inbreuk op zijn privacy’, zei zijn advocaat Franco Chiarelli na het lange verhoor.

Volgens de advocaat heeft zijn cliënt ‘bepaalde waarschuwingssignalen opgemerkt’, die hij heeft doorgegeven, maar die alleen ‘de professionals die een globale visie op de situatie hadden’ konden interpreteren. Hij zei dat hij niet op de hoogte was gebracht van de hartproblemen van Maradona.

Ricardo Almiron (37) bracht meer dan zeven uur door in het kantoor van de openbare aanklager in San Isidro, een voorstad van Buenos Aires. Hij wordt ervan verdacht te hebben gelogen dat het voetbalidool enkele uren voor zijn dood sliep en normaal ademde, terwijl uit de autopsie bleek dat hij in doodsnood verkeerde.

Doodslag met verzwarende omstandigheden

Zes andere leden van het medisch team van de Argentijnse legende, onder wie zijn persoonlijke arts en psychiater, zullen worden ondervraagd door het Argentijnse parket in het kader van een onderzoek naar ‘doodslag met verzwarende omstandigheden’ dat is ingesteld door het openbaar ministerie van San Isidro.

Het openbaar ministerie is van oordeel dat zijn dood op 25 november 2020 het gevolg was van professioneel wangedrag en nalatigheid van het medisch team. De zeven leden van het medisch personeel worden ervan beschuldigd ‘de voorgeschreven medicatie en psychotrope geneesmiddelen niet correct te hebben toegediend’. Ze worden de komende weken een voor een ondervraagd door aanklagers en riskeren bij een veroordeling celstraffen die kunnen oplopen tot 25 jaar.

Woensdag wordt verpleegster Dahiana Gisella Madrid gedagvaard door het parket. Op vrijdag is het de beurt aan coördinator Mariano Ariel Perroni. Hersenchirurg en lijfarts Leopoldo Luque maakte deel uit van de medische ploeg rond het Argentijnse voetbalicoon, samen met psychiater Agustina Cosachov, psycholoog Carlos Diaz en nog vier verplegers. Luque is op 28 juni de laatste die wordt ondervraagd.

Een medisch panel van twintig experts dat de dood van Maradona onderzocht, stelde dat hij ontoereikende medische zorg had ontvangen, was verwaarloosd en langdurig had geleden voordat hij overleed aan een hartaanval. Weken daarvoor was er bij een hersenoperatie een bloedstolsel verwijderd bij de oud-voetballer die Argentinië in 1986 wereldkampioen maakte.