Executive Support Design bij NMBS? Een multifunctionele rol tussen architect en aannemer
Foto: NMBS

Bij de naam ‘NMBS’ denk je waarschijnlijk spontaan aan de jobs van treinbegeleider en treinbestuurder. Hoewel dat heel belangrijke beroepen zijn, is er meer dan dat, véél meer. NMBS is verantwoordelijk voor de bouw en de renovatie van stations en stopplaatsen. Daarbij hoort ook de stationsomgeving en bijvoorbeeld de parkings of onderdoorgangen. Om die projecten tot een goed einde te brengen, kunnen we rekenen op technisch tekenaars. Grégory Cardarelli, Executive Support Design, is verantwoordelijk voor het studiebureau. Hij vertelt je over zijn parcours en de activiteiten van het studiebureau.

NMBS biedt oneindig veel carrièremogelijkheden

“Als kleine jongen al had ik interesse in het bouwkundige. Ik bezocht de werven waarvoor mijn papa verantwoordelijk was. Al die mensen daar samen de bouw van een gebouw zien realiseren, dat fascineerde mij. Op het moment dat ik een studiekeuze moest maken, was het voor mij onmiddellijk duidelijk: ik ging voor architectuur. Na een paar jaar kreeg ik de kans om bij NMBS te starten in het team topografie. Door een herstructurering kreeg ik al snel meer verantwoordelijkheid. Ik leid het studiebureau, verantwoordelijk voor de gebouwtekeningen voor heel België.”

De teamgeest is onze drijfveer

”Onze dienst maakt tekeningen op voor verschillende bouwprojecten. Dat gaat van stationsgebouwen en parkings tot ondertunnelingen. Daarom zijn we onderverdeeld in drie afdelingen, volgens de bouwtechnieken. Architectuur, stabiliteit en speciale technieken hebben er hun plaats. Het eerste team houdt zich bezig met de studie van de architectuur tot de bouwvergunning. Het stabiliteitsteam neemt dan het dossier over en berekent de hoeveelheid beton en staal die we nodig zullen hebben om het gebouw te stabiliseren. Zodra de plannen zijn aangepast, gaat het dossier naar de afdeling speciale technieken om elektriciteit, HVAC, enz. te bestuderen. We zorgen er dagelijks voor dat die drie afdelingen optimaal samenwerken. Dat betekent dat we flexibel zijn. Dat is niet alleen positief voor de teamgeest, maar zorgt er ook voor dat de medewerkers hun taken kunnen diversifiëren en op termijn kunnen evolueren in het domein dat hen het best ligt.”

Een multifunctionele rol tussen architect en aannemer

“Ikzelf heb eerder een multifunctionele rol. Ik zorg voor de werkplanning van de 32 tekenaars in het team en coördineer de projecten met de NMBS-directie, de architecten en de ingenieurs. Daarbij kijken we natuurlijk steeds naar de deadlines en het budget. Daarnaast is het ook belangrijk dat ik bereikbaar ben voor mijn team. Als een tekenaar met een probleem zit, zoeken we samen naar een technische oplossing. Dankzij mijn ervaring in architectuur slaag ik erin het studiebureau te laten draaien. Ik zou zeggen dat mijn functie vandaag ligt tussen die van een architect en een aannemer. En wat me natuurlijk het meest aanspreekt, is om een plan tot leven te zien komen en het resultaat in het echt te aanschouwen.”

Flexibele werkuren zorgen voor vrijheid

“Een belangrijke reden om destijds voor NMBS te kiezen, waren de flexibele werkuren. Ik kan mijn werkdag starten tussen 7u en 9u30 en stoppen tussen 16u en 18u30. Wat een vrijheid! Dat vind ik een echt voordeel, zeker als papa van jonge kinderen.”

Ook zin gekregen in een job in het studiebureau van NMBS?
Ga naar nmbs.be/jobs »