Magistraat Johan Sabbe veroordeeld voor aanranding en ongewenst seksueel gedrag
Johan Sabbe (rechts) verlaat het hof van beroep in Gent met zijn advocaat. Foto: BELGA

Johan Sabbe, de geschorste Oost-Vlaamse procureur des Konings, is schuldig aan aanranding van de eerbaarheid van zijn vrouwelijke chauffeur en ongewenst seksueel gedrag op het werk. De topmagistraat krijgt vier maanden cel met uitstel. Dat heeft het Gentse hof van beroep beslist.

Sabbe, die zelf voor de vrijspraak ging, kreeg eerder op zijn proces te horen dat hij twaalf maanden cel riskeerde nadat hij zijn vrouwelijke chauffeur seksberichten had gestuurd, een foto van zijn ‘onderlichaam’ stuurde en haar betastte.

Uiteindelijk werd hij veroordeeld tot vier maanden cel met uitstel. Het hof sprak over ‘ernstige feiten’ en ‘onaanvaardbaar’ gedrag. Maar de rechter nam zijn blanco strafblad en professionele verdiensten in rekening. Het slachtoffer kreeg een schadevergoeding van 4.100 euro en 780 euro rechtsplegingsvergoeding.

Sabbe stond terecht in dezelfde zaal waar hij zelf de eed aflegde als ‘superprocureur’. Op het proces schetste het Openbaar Ministerie hoe Sabbe zijn jongere, vrouwelijke privéchauffeur (44) onophoudelijk seksuele berichten stuurde. Een evolutie van vriendschap naar duidelijk grensoverschrijdend gedrag, aldus de aanklager.

Sabbe ontkende dat hij zijn vrouwelijke chauffeur had betast in het kruis en aan de borsten, en verklaarde het sturen van expliciete berichten als een aantrekkingsspel tussen twee volwassenen.

Het hof van beroep achtte zowel de aanranding van de eerbaarheid als het ongewenst seksueel gedrag op het werk bewezen. ‘Als procureur des Konings had hij een voorbeeldfunctie en had hij de laatste moeten zijn om dergelijke feiten te plegen’, zei voorzitter Koen Defoort.

Sabbe kan enkel nog cassatieberoep aantekenen tegen het arrest. De procureur werd eind juni 2020 al op non-actief gezet na de beschuldiging van ongewenst seksueel gedrag.