Biden, Michel en Wilmès feliciteren nieuwe Israëlische premier Naftali Bennett
De nieuwe Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid (links) en de nieuwe premier Naftali Bennet. Foto: REUTERS

De voorzitter van de Europese Raad Charles Michel heeft zondag de nieuwe Israëlische premier Naftali Bennett gefeliciteerd. Ook de Amerikaanse president Joe Biden feliciteerde de nieuwe premier al. Namens ons land bracht minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès gelukwensen over.

‘Proficiat aan @naftalibennett en aan alternerend premier @yairlapid met de beëdiging van de nieuwe Israëlische regering’, klonk het in het Engels op de Twitteraccount van Michel.

Michel voegde er nog aan toe uit te kijken naar een verdere versterking van het partnerschap met het oog op een gemeenschappelijke welvaart en een duurzame, regionale vrede.

Belgisch mnister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès haar felicitaties over. ‘Beste wensen aan de nieuwe eerste minister van Israël Naftali Bennett en zijn regering bij het leiden van het land naar vrede, veiligheid en welvaart. Ik kijk uit naar het werken met mijn collega, alternerend eerste minister en buitenlandminister Yair Lapid’, schreef ze.

Ook uit de VS klonken er al gelukwensen. ‘In naam van het Amerikaanse volk feliciteer ik premier Naftali Bennett, alternerend premier en minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid en alle leden van de nieuwe Israëlische regering’, aldus Biden.

De Amerikaanse president voegde eraan toe ‘uit te kijken naar zijn samenwerking’ met Bennett ‘om alle aspecten van de lange en hechte relatie tussen onze twee landen te versterken’. ‘Israël heeft geen betere vriend dan de Verenigde Staten. De band tussen onze volkeren is het bewijs van onze gedeelde waarden en van een decennialange, nauwe samenwerking’, voegde hij eraan toe. Bennet bedankte Biden inmiddels al via Twitter voor die felicitaties en zei zelf ook uit te kijken naar samenwerking met de VS. Niet veel later liet het Witte Huis weten dat beide leiders elkaar telefonisch hadden gesproken.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Canadese premier Justin Trudeau lieten eveneens van zich horen. Volgens een Duitse regeringswoordvoerder beloofde Merkel in een schriftelijke boodschap aan Bennett dat Duitsland zal blijven ijveren voor veiligheid en vrede in het Midden-Oosten. Trudeau zou hebben verklaard uit te kijken naar de samenwerking en zich te zullen blijven inzitten voor een tweestatenoplossing, die ervoor moet zorgen dat de Israëli’s en de Palestijnen in vrede en veiligheid kunnen samenleven met respect voor de rechten van elkeen. Hij bedankte ook uittredend premier Benjamin Netanyahu, die de voorbije twaalf jaar aan de macht was, ‘voor zijn kostbare partnerschap’.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig