Israëlisch parlement bekrachtigt nieuwe regering, Netanyahu na 12 jaar premier af
Foto: REUTERS

De Knesset, het Israëlische parlement, heeft gestemd over de nieuwe regeringscoalitie met acht partijen. Benjamin Netanyahu verdwijnt zo na twaalf jaar als premier van Israël.

Naftali Bennett, van de ultranationalistische partij Yamina, is ingezworen als de nieuwe Israëlische premier.

De stemming was krap, met 60 tegen 59, maar voldoende om Natanyahu als premier van het toneel te doen verdwijnen. Bennett zal de eerstkomende twee jaar de nieuwe premier zijn. Daarna wordt hij door de centrist Yair Lapid van de partij Yesh Atid vervangen.

De coalitie van acht partijen bestaat verder nog uit het linkse partijtje Meretz, de ooit dominante sociaaldemocratische Labor, de centrumpartij Blauw-Wit van Benny Gantz, het rechtse ‘Nieuwe Hoop’ en ‘Israël ons huis’, en ook de islamistische ‘Verenigde Arabische Lijst’.

De afgelopen dagen steeg de spanning op het Israëlische politieke toneel. Netanyahu betwistte de verkiezingsuitslag en de ‘gevaarlijke linkse regering’, zoals hij de achtpartijencoalitie noemde.

Tijdens de besprekingen in het parlement, voorafgaand aan de stemming, bleef Netanyahu olie op het vuur gooien. Hij zwoer terug te keren op het hoogste politieke toneel. ‘We zullen terugkomen, snel’, zei hij.